Overslaan en naar de inhoud gaan

Celstraffen tot 9 jaar voor Satudarah-kopstukken

Geplaatst opvrijdag 22 februari 2019 - 15:40

De rechter heeft de kopstukken van het Geleense chapter van motorclub Satudarah veroordeeld tot celstraffen van 2,5 tot 9 jaar. Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs om de mannen straffen op te leggen voor onder andere afpersingen en mishandeling.

In totaal gaat het om tien leden van Satudarah, of in ieder geval mensen die gelieerd zijn aan de club. De zwaarste straf is voor president Stephan P. (42), omdat hij volgens de rechter alle beslissingen nam.

Lees ook: 'Satudarah is geen zuipende, snuivende bende'

Criminele organisatie
Volgens justitie kan worden aangetoond dat het Geleense chapter een criminele organisatie is, onder meer omdat er sprake is van een duidelijke hiërarchie en er sprake zou zijn geweest van criminele activiteiten. De rechter gaat daar in mee en acht dit punt bewezen. "Uit bewijs blijkt dat de leden Satudarah Geleen hun gewelddadige en bedreigende aard graag etaleerden", zei de rechter onder meer.

Geen koorknapen
Het onderdeel 'criminele organisatie' was een sleutelpunt in de zaak, omdat dit voor een hogere straf zou zorgen voor de kopstukken van de club. President Stephan wuifde de aantijgingen in een eerder stadium weg. "Ik weet heel goed dat wij geen koorknapen zijn, ik al helemaal niet. En ik wil het ook niet afdoen alsof er helemaal niks gebeurd is. Maar we zijn geen bende zuipende en snuivende, op geweld beluste afpersers en drugscriminelen."

Lees ook: Satudarah aan het woord na hoge strafeisen: wie is wie?

Geen witwaspraktijken
Naast 'deelname aan een criminele organisatie', acht de rechter vrijwel alle ten laste gelegde feiten bewezen voor de zes kopstukken. Stephan is wel vrijgesproken voor één afpersing en witwassen. Ook zijn rechterhand Paul S. is vrijgesproken van witwassen. Voor de andere feiten heeft Paul zeven jaar cel gekregen. De rest van de kern van de club, Anthony (vijf jaar), Dirceu (3,5 jaar) en Emanuel P. (2,5 jaar) en Dave E. (4,5 jaar), krijgt een lagere straf.

En dan zijn er nog vier andere leden of aan de club gelieerde mannen veroordeeld. Henk N. kreeg twintig maanden cel, net als Jessey van der W. De verdachten Bilal H. en Marvin S. waren geen lid van de club, maar zijn wel nauw betrokken bij Satudarah. Ook zij kregen twintig maanden celstraf.

De advocaat van één van de leden van Satudarah reageert teleurgesteld op de uitspraak
Een woordvoerder van de rechtbank geeft uitleg bij de opgelegde straffen
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen