Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Celstraffen tot 9 jaar voor Satudarah-kopstukken

Geplaatst opvrijdag 22 februari 2019 - 15:40

De rechter heeft de kopstukken van het Geleense chapter van motorclub Satudarah veroordeeld tot celstraffen van 2,5 tot 9 jaar. Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs om de mannen straffen op te leggen voor onder andere afpersingen en mishandeling.

In totaal gaat het om tien leden van Satudarah, of in ieder geval mensen die gelieerd zijn aan de club. De zwaarste straf is voor president Stephan P. (42), omdat hij volgens de rechter alle beslissingen nam.

Lees ook: 'Satudarah is geen zuipende, snuivende bende'

Criminele organisatie
Volgens justitie kan worden aangetoond dat het Geleense chapter een criminele organisatie is, onder meer omdat er sprake is van een duidelijke hiërarchie en er sprake zou zijn geweest van criminele activiteiten. De rechter gaat daar in mee en acht dit punt bewezen. "Uit bewijs blijkt dat de leden Satudarah Geleen hun gewelddadige en bedreigende aard graag etaleerden", zei de rechter onder meer.

Geen koorknapen
Het onderdeel 'criminele organisatie' was een sleutelpunt in de zaak, omdat dit voor een hogere straf zou zorgen voor de kopstukken van de club. President Stephan wuifde de aantijgingen in een eerder stadium weg. "Ik weet heel goed dat wij geen koorknapen zijn, ik al helemaal niet. En ik wil het ook niet afdoen alsof er helemaal niks gebeurd is. Maar we zijn geen bende zuipende en snuivende, op geweld beluste afpersers en drugscriminelen."

Lees ook: Satudarah aan het woord na hoge strafeisen: wie is wie?

Geen witwaspraktijken
Naast 'deelname aan een criminele organisatie', acht de rechter vrijwel alle ten laste gelegde feiten bewezen voor de zes kopstukken. Stephan is wel vrijgesproken voor één afpersing en witwassen. Ook zijn rechterhand Paul S. is vrijgesproken van witwassen. Voor de andere feiten heeft Paul zeven jaar cel gekregen. De rest van de kern van de club, Anthony (vijf jaar), Dirceu (3,5 jaar) en Emanuel P. (2,5 jaar) en Dave E. (4,5 jaar), krijgt een lagere straf.

En dan zijn er nog vier andere leden of aan de club gelieerde mannen veroordeeld. Henk N. kreeg twintig maanden cel, net als Jessey van der W. De verdachten Bilal H. en Marvin S. waren geen lid van de club, maar zijn wel nauw betrokken bij Satudarah. Ook zij kregen twintig maanden celstraf.

De advocaat van één van de leden van Satudarah reageert teleurgesteld op de uitspraak
Een woordvoerder van de rechtbank geeft uitleg bij de opgelegde straffen
Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen