Overslaan en naar de inhoud gaan

Celstraffen geëist tegen Rotterdamse drugscriminelen

Geplaatst opvrijdag 15 oktober 2021 - 22:38

'Voor goeie clannies moet je rondjes bij de grens rijden', rapte de Rotterdamse artiest Hef in 2016. Zijn woorden bleken in de jaren daarna actueler dan ooit. Zes Rotterdammers stonden donderdag en vrijdag voor de rechter voor drugs dealen in de Limburgse grensstreek.

Clannie is straattaal voor klant, of meer specifiek: iemand die drugs van je koopt. Het zestal Rotterdammers is volgens justitie naar Limburg gekomen om Duitse klanten te bedienen.

Lees ook: Rotterdammers op drugsvakantie: dure kleding en kilo's drugs

Rotterdamse dealers
L1 deed uitgebreid onderzoek naar Rotterdamse criminelen die infiltreerden in het Limburgse drugsmilieu. In één groot onderzoek bleken politie en justitie 44 mannen uit de regio Rotterdam te hebben gearresteerd in de grensstreek. Vrijwel allemaal dealden ze cocaïne en vooral heroïne in steden als Heerlen en Kerkrade.

Schieten op straat
Opsporingsdiensten besloten in 2020 in te grijpen in de Parkstad-regio, nadat er een golf aan drugsdeals was ontstaan en er schietpartijen op straat hadden plaatsgevonden. Het onderzoek leverde tientallen arrestaties op. Donderdag stond de grootste groep verdachten voor de rechter.

Samir A. (24), Yassine A. (27), Salah el A. (22), Mohammed el B. (26), Mohammed M. (23) en Younes O. (28) vormden volgens de aanklaagster een criminele organisatie. Uit observaties en telefoontaps zou blijken dat ze op grote schaal harddrugs verkochten aan, met name, Duitse klanten.

Rondjes rijden
"We reden weleens rondjes", zei Samir donderdag. "In de grensstreek, ja. Maar niet om klanten te zoeken. Gewoon, rondjes rijden. Af en toe wat eten." Salah knikte instemmend tijdens dat verhaal. Yassine en de oudste Mohammed erkenden op hun beurt dat ze dealden of in het verleden hebben gedeald, maar dat de andere verdachten daar niets mee te maken hadden.

Auto's wisselen
De Rotterdamse twintigers zijn in verschillende samenstellingen samen gezien. Tijdens hun arrestatie in mei 2020 verbleven ze ook in dezelfde huurwoningen, aan de Delfstofweg en Pappersjans in Heerlen. Daarnaast werden meerdere verdachten gesignaleerd in auto's die onderling uitgewisseld leken te worden. Op momenten zagen observanten van de politie zelfs hoe de mannen dealden.

In genoemde auto's en panden vond de politie bovendien drugs en een vuurwapen met munitie. Dat wapen wordt aan de oudste Mohammed en Salah gelinkt.

Lees ook: Burgemeesters bezorgd over Rotterdamse drugscriminelen

Jaren gevangenis
Vrijdag eiste de aanklaagster straffen tot 40 maanden gevangenis. Ze wil ook dat de twintigers een verbod krijgen om nog in Limburg te komen. Advocaat Arthur Vonken, die de meeste verdachten bijstaat, vroeg in twee gevallen (Samir en Younes) om vrijspraak en vroeg in andere zaken (Mohammed el B. en Yassine) om fors lagere straffen. Binnen enkele weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen