Overslaan en naar de inhoud gaan

Celstraf geëist voor afnemen informatie van ‘politiemol’

Geplaatst opvrijdag 17 april 2020 - 11:30

Twee mannen uit Geldrop en Veldhoven moeten acht en twaalf maanden de cel in, omdat ze geheime politieinformatie zouden hebben afgenomen van de vermeende politiemol Mark M. uit Weert.

Dat eiste het Openbaar Ministerie vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch.

Ontkennen
Volgens de aanklager kan het niet anders dan dat de mannen tussen 2012 en 2015 hebben betaald voor de gegevens die M. uit de systemen bij de politie haalde. M. werkte in die tijd bij de politie. De mannen zelf ontkennen dat ze informatie van M. kochten.

De rechtbank legde hen twee jaar geleden nog celstraffen op van twaalf en vier maanden. De advocaat-generaal zei vrijdag dat de twee "de rechtsstaat ondermijnden en het politiewerk belemmerden".

Vijf jaar cel
M. kreeg twee jaar terug vijf jaar cel voor het verkopen van politie-informatie aan criminelen, computervredebreuk en witwassen. De planning is dat de advocaat-generaal maandag een strafeis tegen hem formuleert in zijn hoger beroep.

Lees ook: Vijf jaar cel voor politiemol Mark M. uit Weert

Coronamaatregelen
Het is de eerste grote strafzaak in Nederland die inhoudelijk is behandeld sinds de maatregelen vanwege het coronavirus op 17 maart bij de rechtbanken en gerechtshoven ingingen. De verdachten zaten zelf niet in de rechtszaal in het Bossche Paleis van Justitie. Eén van hen was via een videoverbinding in de zaal, de ander wilde er niet bij zijn. Rechters, advocaten en de advocaat-generaal waren wel aanwezig.

Het hof kampte met geluidsproblemen. De verdachte was moeilijk te verstaan. De voorzitter herhaalde alles wat hij zei voor de aanwezigen in de zaal. Woorden van de advocaat-generaal zongen regelmatig rond door de geluidsinstallatie.

Het gerechtshof sluit het onderzoek in de zaak maandag. Dan wordt ook duidelijk wanneer het hof uitspraak doet.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen