Overslaan en naar de inhoud gaan

Celstraf geëist voor afnemen informatie van ‘politiemol’

Geplaatst opvrijdag 17 april 2020 - 11:30

Twee mannen uit Geldrop en Veldhoven moeten acht en twaalf maanden de cel in, omdat ze geheime politieinformatie zouden hebben afgenomen van de vermeende politiemol Mark M. uit Weert.

Dat eiste het Openbaar Ministerie vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch.

Ontkennen
Volgens de aanklager kan het niet anders dan dat de mannen tussen 2012 en 2015 hebben betaald voor de gegevens die M. uit de systemen bij de politie haalde. M. werkte in die tijd bij de politie. De mannen zelf ontkennen dat ze informatie van M. kochten.

De rechtbank legde hen twee jaar geleden nog celstraffen op van twaalf en vier maanden. De advocaat-generaal zei vrijdag dat de twee "de rechtsstaat ondermijnden en het politiewerk belemmerden".

Vijf jaar cel
M. kreeg twee jaar terug vijf jaar cel voor het verkopen van politie-informatie aan criminelen, computervredebreuk en witwassen. De planning is dat de advocaat-generaal maandag een strafeis tegen hem formuleert in zijn hoger beroep.

Lees ook: Vijf jaar cel voor politiemol Mark M. uit Weert

Coronamaatregelen
Het is de eerste grote strafzaak in Nederland die inhoudelijk is behandeld sinds de maatregelen vanwege het coronavirus op 17 maart bij de rechtbanken en gerechtshoven ingingen. De verdachten zaten zelf niet in de rechtszaal in het Bossche Paleis van Justitie. Eén van hen was via een videoverbinding in de zaal, de ander wilde er niet bij zijn. Rechters, advocaten en de advocaat-generaal waren wel aanwezig.

Het hof kampte met geluidsproblemen. De verdachte was moeilijk te verstaan. De voorzitter herhaalde alles wat hij zei voor de aanwezigen in de zaal. Woorden van de advocaat-generaal zongen regelmatig rond door de geluidsinstallatie.

Het gerechtshof sluit het onderzoek in de zaak maandag. Dan wordt ook duidelijk wanneer het hof uitspraak doet.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen