Overslaan en naar de inhoud gaan

Celstraf geëist tegen agent voor misbruiken politiesystemen

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 12:22

Justitie eist zes maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf tegen agent Coen van W. (42). Hij wordt verdacht van het gebruiken van politiesystemen voor privézaken en het verduisteren van een wapen dat door de politie in beslag is genomen.

Coen en zijn advocaat Ludo Hameleers bepleitten dinsdag dat Coen onschuldig is.

Lees ook: 'Foute agent' krijgt eervol ontslag van politie Limburg

Geen politielek
De agent werd op 1 november 2018 gearresteerd, omdat justitie dacht dat hij politie-informatie naar criminelen lekte. Dat bleek later niet het geval. Tijdens het onderzoek kwamen er echter andere strafbare feiten aan het licht, zo stelt de aanklaagster. Zo zou Coen politiesystemen hebben geraadpleegd bij het bezichtigen van een woning en het verkopen van zijn auto.

Wapen gevonden
Daarnaast is er een nepvuurwapen in zijn woning gevonden bij een doorzoeking. Deze luchtbuks was eerder in beslag genomen door de politie en kwam via omzwervingen bij Coen terecht. "Daar had ik geen kwade bedoelingen mee. Ik had echt de intentie deze naar de beslagruimte de brengen. Het is wel erg slordig, dat ben ik met de rechtbank eens."

Dat hij voor privédoeleinden in politiesystemen heeft gespit, is volgens Coen onzin. Naar eigen zeggen zocht hij inderdaad verschillende zaken op in privétijd, maar was dat altijd werkgerelateerd. "Ik ben geboren met een politiepet op", zei hij daar dinsdag over.

ANP
Coen van W. zou politie-informatie naar een lid van motorclub No Surrender hebben gelekt. Dat bleek niet het geval.
Foto: ANP

Deal gesloten
Recent heeft hij een deal gesloten met de politie. Coen accepteerde een eervol ontslag en krijgt in ruil salaris doorbetaald tot aan zijn pensioen. Daarnaast krijgt hij budget voor een afscheidsmoment met collega's en gaat er, wat de politie betreft, een streep door de strafzaak. Justitie zette de zaak echter door. Dinsdag eiste de aanklaagster een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur.

'Hij is ongeschikt'
"Met een gsm op zak, voorzien van gigabytes privacygevoelige gegevens, heeft de drager een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders", zei de aanklaagster. "Daar is hij op geselecteerd. Als hij zijn privé-nieuwsgierigheid niet kan beteugelen, dan is hij ongeschikt." Ze blijft erbij dat Coen op grote schaal voor privézaken door politiesystemen grasduinde.

Lees ook: Opnieuw aanvullend onderzoek naar 'foute' agent

Buiten werktijd
Volgens justitie gaat het om 'een schokkende hoeveelheid strafbare handelingen'. In ongeveer twee jaar tijd zou hij 13.746 keer het politiesysteem hebben geraadpleegd buiten werktijd. Veel van die acties zijn niet door Coen vastgelegd. "Dat ondersteunt mijn standpunt dat verdachte opzettelijk zijn geheimhoudingsplicht schond", zei de aanklaagster.

Nare smaak
Advocaat Hameleers haalde in zijn pleidooi uit naar justitie. "Hier wordt een beeld van deze man geschetst, daar krijg ik een nare smaak van in de mond. Hij was dag en nacht bezig, nam diensten over. Nu heeft hij eervol ontslag gekregen. Zijn die mensen bij de politie dan allemaal achterlijk? Nee. Als er ergens mensen zijn die hem kennen, dan zijn dat zijn oud-collega's van de politie."

De rechter doet binnen enkele weken uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen