Overslaan en naar de inhoud gaan

Cel en taakstraffen voor klanten Valkenburgse zedenzaak

Geplaatst opdonderdag 23 juli 2015 - 13:50

De rechtbank heeft donderdagmiddag de eerste twaalf klanten in de Valkenburgse zedenzaak veroordeeld tot cel- en taakstraffen.

Tien mannen die in Valkenburg seks hadden met het 16-jarige meisje dat zichzelf 'Kimberly' noemde, moeten één dag de cel in. Ook krijgen zij taakstraffen 120 (één keer), 180 (acht keer) en 240 uur (één keer).

Eén dag de cel in
De rechtbank vond een taakstraf passender dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar omdat de wet verbied om in dit soort zaken alleen een taakstaf op te leggen, is er een onvoorwaardelijke celstraf van slechts één dag bijgekomen. De rechtbank kon hierdoor wel taakstraffen opleggen.

Jeugdhulpverlener
Een jeugdhulpverlener moet zes maanden de gevangenis in, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van duizend euro betalen. Het OM had tegen deze man één jaar cel en een beroepsverbod geëist. Een twaalfde klant - die ook met kinderen werkt - gaat vijf maanden achter de tralies, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de eerste twaalf seksklanten een te lage straf hebben gekregen en laat donderdagmiddag weten tegen alle zaken in hoger beroep te gaan.

'Straf is acceptabel'
De verdachten laten weten de straf wel acceptabel te vinden. Advocaat Ivo van de Bergh: "De trend van taakstraffen gaat door. Tegen de celstraffen gaan we waarschijnlijk in beroep. Deze zaak heeft in de prostitutiewereld wel wat impact gehad. Klanten zullen zich wel drie keer bedenken."

Rechter: seks bewezen
In de zedenzaak zijn nu twaalf vonnissen geveld. De rechtbank achtte in alle gevallen seks met een minderjarige bewezen en ze verwierp het argument dat de verdachten niet konden weten dat het meisje pas zestien jaar oud was. De verdachten hadden volgens de rechtbank de verplichting om onderzoek te doen naar de leeftijd van het meisje.

Wie zijn de verdachten in de Valkenburgse zedenzaak?

Op 30 juli horen nog eens veertien verdachten hun straf. Drie klanten komen in het najaar voor de rechter. Loverboy Armin A. is al eerder tot twee jaar cel veroordeeld.

Lees hier meer nieuws over de Valkenburgse zedenzaak.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Twee jaar cel voor loverboy Armin A.
Verdachte Valkenburgse zedenzaak laat het opnieuw afweten
Loverboyzaak: Kimberly kreeg 250 telefoontjes in 2 weken
Opnieuw uitspraken in Valkenburgse zedenzaak
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen