Overslaan en naar de inhoud gaan

CDJA: nachtbussen van belang voor sociaal leven student

Geplaatst opmaandag 14 oktober 2019 - 6:00

De jongerenafdeling van het CDA in Limburg hoopt dat openbaar vervoersbedrijf Arriva ook na 15 december nog nachtbussen laat rijden rond Maastricht.

Het CDJA, zoals de jonge christendemocraten heten, wil met Arriva en de Provincie gaan overleggen en meedenken over mogelijkheden om het nachtnet toch overeind te houden.

Lege bussen
Enkele dagen geleden werd bekend dat Arriva in de nieuwe dienstregeling vanaf 15 december de nachtbussen na een periode van drie jaar wil afschaffen. Reden is dat er te weinig passagiers zijn.

Ook vanuit Valkenburg is er kritiek op het voornemen van Arriva, van de partij Algemeen Belang.

Lees ook: 'Arriva moet besluit afschaffen nachtbus Maastricht herzien'

Sociaal leven
Volgens het CDJA worden studerende jongeren daardoor beperkt in hun sociale leven. Interim-voorzitter Lisa Laumen: "Door het afschaffen van de basisbeurs blijven steeds meer studenten thuiswonen. Ook die jongeren moeten op een veilige manier kunnen deelnemen aan het nachtleven in studentensteden."

Verstrekkende gevolgen
Het CDJA verwijst daarbij naar een rapport van de Sociaal Economische Raad (SER) dat onlangs is verschenen, waarin staat dat de afschaffing van de basisbeurs veel verstrekkender gevolgen heeft dan waar tot nu toe vanuit is gegaan. Jongeren zijn aangewezen op een (flex)baan, bouwen een hogere studieschuld op, en tegelijkertijd is er een tekort aan betaalbare woningen.

Laumen: "Het SER-rapport laat zien dat het sociaal leenstelsel over meer gaat dan alleen de financiering van je onderwijs. Er moet echt beter rekening worden gehouden met de manier waarop wetten en maatregelen uitpakken voor jongeren, met name in combinatie met andere wetgeving."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen