Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA wil spoor Maastricht-België in provinciehanden

Geplaatst opvrijdag 2 november 2018 - 12:40

Het CDA in het Limburgs Parlement pleit ervoor dat de bevoegdheid over het spoor van Maastricht via Eijsden tot aan de grens met België zo snel mogelijk wordt overgedragen aan de provincie.

Nu valt dat spoor nog onder het gezag van de Nederlandse Spoorwegen.

Drielandentrein
In schriftelijke vragen stelt CDA-statenlid Jeu Titulaer dat het dan mogelijk wordt om de Drielandentrein Aken-Maastricht-Luik van vervoerder Arriva in ieder geval alvast door te laten rijden tot Eijsden en niet maar tot Maastricht.

Tweelandentrein
Vanaf 9 december gaat die trein rijden. Maar omdat er nog geen overeenstemming is met de Belgische spoorwegen (NMBS) rijdt die trein nog niet door tot Luik en is dus in de praktijk voorlopig sprake van een
Tweelandentrein.

Kan sneller
Volgens
statenlid Jeu Titulaer kan met de NMBS veel sneller tot een akkoord worden gekomen als de provincie bevoegd wordt voor het spoor tussen Maastricht en Eijsden-grens. "Want dan zitten nog maar drie partijen om de tafel: de provincie, Arriva en de NMBS. En zonder de NS en het Ministerie van Infrastructuur niet langer vijf", aldus Titulaer.

Geldkwestie
Van het provinciebestuur wil hij weten waarom het Ministerie de autoriteit over het traject Maastricht-Eijsden-grens niet wil overdragen aan de provincie. "In hoeverre is dit (nog) een geldkwestie", zo vraagt het
CDA-statenlid. Arriva gaat er in zijn nieuwe vervoersplan van uit dat de Drielandentrein vanaf medio 2019 wil kan doorrijden tot Luik. Tot dan wordt de spoorverbinding Maastricht-Luik nog steeds uitgevoerd door de NMBS.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen