Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

CDA wil spoor Maastricht-België in provinciehanden

Geplaatst opvrijdag 2 november 2018 - 12:40

Het CDA in het Limburgs Parlement pleit ervoor dat de bevoegdheid over het spoor van Maastricht via Eijsden tot aan de grens met België zo snel mogelijk wordt overgedragen aan de provincie.

Nu valt dat spoor nog onder het gezag van de Nederlandse Spoorwegen.

Drielandentrein
In schriftelijke vragen stelt CDA-statenlid Jeu Titulaer dat het dan mogelijk wordt om de Drielandentrein Aken-Maastricht-Luik van vervoerder Arriva in ieder geval alvast door te laten rijden tot Eijsden en niet maar tot Maastricht.

Tweelandentrein
Vanaf 9 december gaat die trein rijden. Maar omdat er nog geen overeenstemming is met de Belgische spoorwegen (NMBS) rijdt die trein nog niet door tot Luik en is dus in de praktijk voorlopig sprake van een
Tweelandentrein.

Kan sneller
Volgens
statenlid Jeu Titulaer kan met de NMBS veel sneller tot een akkoord worden gekomen als de provincie bevoegd wordt voor het spoor tussen Maastricht en Eijsden-grens. "Want dan zitten nog maar drie partijen om de tafel: de provincie, Arriva en de NMBS. En zonder de NS en het Ministerie van Infrastructuur niet langer vijf", aldus Titulaer.

Geldkwestie
Van het provinciebestuur wil hij weten waarom het Ministerie de autoriteit over het traject Maastricht-Eijsden-grens niet wil overdragen aan de provincie. "In hoeverre is dit (nog) een geldkwestie", zo vraagt het
CDA-statenlid. Arriva gaat er in zijn nieuwe vervoersplan van uit dat de Drielandentrein vanaf medio 2019 wil kan doorrijden tot Luik. Tot dan wordt de spoorverbinding Maastricht-Luik nog steeds uitgevoerd door de NMBS.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen