Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

CDA wil spoor Maastricht-België in provinciehanden

Geplaatst opvrijdag 2 november 2018 - 12:40

Het CDA in het Limburgs Parlement pleit ervoor dat de bevoegdheid over het spoor van Maastricht via Eijsden tot aan de grens met België zo snel mogelijk wordt overgedragen aan de provincie.

Nu valt dat spoor nog onder het gezag van de Nederlandse Spoorwegen.

Drielandentrein
In schriftelijke vragen stelt CDA-statenlid Jeu Titulaer dat het dan mogelijk wordt om de Drielandentrein Aken-Maastricht-Luik van vervoerder Arriva in ieder geval alvast door te laten rijden tot Eijsden en niet maar tot Maastricht.

Tweelandentrein
Vanaf 9 december gaat die trein rijden. Maar omdat er nog geen overeenstemming is met de Belgische spoorwegen (NMBS) rijdt die trein nog niet door tot Luik en is dus in de praktijk voorlopig sprake van een
Tweelandentrein.

Kan sneller
Volgens
statenlid Jeu Titulaer kan met de NMBS veel sneller tot een akkoord worden gekomen als de provincie bevoegd wordt voor het spoor tussen Maastricht en Eijsden-grens. "Want dan zitten nog maar drie partijen om de tafel: de provincie, Arriva en de NMBS. En zonder de NS en het Ministerie van Infrastructuur niet langer vijf", aldus Titulaer.

Geldkwestie
Van het provinciebestuur wil hij weten waarom het Ministerie de autoriteit over het traject Maastricht-Eijsden-grens niet wil overdragen aan de provincie. "In hoeverre is dit (nog) een geldkwestie", zo vraagt het
CDA-statenlid. Arriva gaat er in zijn nieuwe vervoersplan van uit dat de Drielandentrein vanaf medio 2019 wil kan doorrijden tot Luik. Tot dan wordt de spoorverbinding Maastricht-Luik nog steeds uitgevoerd door de NMBS.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen