Overslaan en naar de inhoud gaan

'CDA wil serieus in nieuwe coalitie Sittard-Geleen'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 15:08

De opening van oppositiepartij CDA om toch deel te nemen aan een nieuwe coalitie in Sittard-Geleen is oprecht en serieus. Een coalitie met een ruime meerderheid is dan ook mogelijk.

Die conclusie trekt raadslid Marco Schipper van GroenLinks na een gesprek afgelopen weekend. Daarbij waren naast het CDA, GroenLinks, D66, PvdA en de grootste partij GOB aanwezig. "De sfeer was goed", zo zegt hij.

Verstoord
De vergadering kwam er op initiatief van de drie progressieve partijen nadat het CDA had aangegeven toch te willen praten. De partij hield daarvoor de boot af, vanwege de verstoorde verhoudingen met GOB, en met name met wethouder en politiek leider Pieter Meekels.

Het CDA eiste tot voor kort dat Meekels het veld moest ruimen in een nieuwe coalitie.

Hobbels
Volgens Marco Schipper is de afgelopen tijd gebleken dat een coalitie zonder het CDA die kan rekenen op ten minste 22 van de 37 zetels in de gemeenteraad, nauwelijks te realiseren is. "Er blijken teveel hobbels te zijn tussen de tien partijen waar het om gaat om zo'n coalitie te smeden", aldus Schipper. Zo wilden de linkse partijen niet in één bestuur met de PVV en zag GOB de Stadspartij niet zitten.

Agenda
Daarom lijkt een coalitie van GOB, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA het enige overgebleven alternatief om tot een stabiele meerderheid te komen. De vijf partijen hebben samen 26 zetels. In het gesprek is afgesproken dat GroenLinks, D66 en PvdA een gezamenlijke agenda gaan maken, net als het CDA. Die worden dan aangeboden aan GOB. Die partij moet dan als grootste een voorstel doen hoe verder te gaan met de besprekingen.

Huidige coalitie
De politieke crisis in Sittard-Geleen ontstond begin juli toen raadslid Angelique Fredrix van coalitiepartij DNA uit de fractie stapte. Daarmee verloor de zittende coalitie van GOB, GroenLinks, PvdA, VVD en DNA haar meerderheid.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen