Overslaan en naar de inhoud gaan

'CDA wil serieus in nieuwe coalitie Sittard-Geleen'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 15:08

De opening van oppositiepartij CDA om toch deel te nemen aan een nieuwe coalitie in Sittard-Geleen is oprecht en serieus. Een coalitie met een ruime meerderheid is dan ook mogelijk.

Die conclusie trekt raadslid Marco Schipper van GroenLinks na een gesprek afgelopen weekend. Daarbij waren naast het CDA, GroenLinks, D66, PvdA en de grootste partij GOB aanwezig. "De sfeer was goed", zo zegt hij.

Verstoord
De vergadering kwam er op initiatief van de drie progressieve partijen nadat het CDA had aangegeven toch te willen praten. De partij hield daarvoor de boot af, vanwege de verstoorde verhoudingen met GOB, en met name met wethouder en politiek leider Pieter Meekels.

Het CDA eiste tot voor kort dat Meekels het veld moest ruimen in een nieuwe coalitie.

Hobbels
Volgens Marco Schipper is de afgelopen tijd gebleken dat een coalitie zonder het CDA die kan rekenen op ten minste 22 van de 37 zetels in de gemeenteraad, nauwelijks te realiseren is. "Er blijken teveel hobbels te zijn tussen de tien partijen waar het om gaat om zo'n coalitie te smeden", aldus Schipper. Zo wilden de linkse partijen niet in één bestuur met de PVV en zag GOB de Stadspartij niet zitten.

Agenda
Daarom lijkt een coalitie van GOB, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA het enige overgebleven alternatief om tot een stabiele meerderheid te komen. De vijf partijen hebben samen 26 zetels. In het gesprek is afgesproken dat GroenLinks, D66 en PvdA een gezamenlijke agenda gaan maken, net als het CDA. Die worden dan aangeboden aan GOB. Die partij moet dan als grootste een voorstel doen hoe verder te gaan met de besprekingen.

Huidige coalitie
De politieke crisis in Sittard-Geleen ontstond begin juli toen raadslid Angelique Fredrix van coalitiepartij DNA uit de fractie stapte. Daarmee verloor de zittende coalitie van GOB, GroenLinks, PvdA, VVD en DNA haar meerderheid.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV