Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA wil leegstand vullen met senioren

Geplaatst opdonderdag 24 oktober 2019 - 17:07

Het CDA in het Limburgs Parlement wil dat leegstaande winkelpanden en kantoren worden omgebouwd tot seniorenwoningen.

De partij komt met een voorstel om daarmee vooral in kleine en middelgrote centra mee aan de slag te gaan.

Pot geld
Dat gebeurt vrijdag tijdens een vergadering van de statencommissie Ruimte. Die praat dan over een nota om de kwaliteit van Limburgse centra te verbeteren. Daarvoor is in de komende vier jaar 25 miljoen beschikbaar.

Win-win
CDA-statenlid Ingrid Voncken spreekt van een win-win situatie: "Er komen meer woningen voor senioren waardoor zij ruimte maken op de woningmarkt en andere doelgroepen kunnen doorstromen. Bovendien zijn centra een aantrekkelijke locatie voor senioren. Aan de andere kant wordt een verdere achteruitgang van het straatbeeld voorkomen door de omvorming van winkels waar geen behoefte meer aan is.”

Burgers zelf
Voncken denkt dat het niet realistisch is om te verwachten dat leegstaande winkelpanden of kantoren in kleine en middelgrote centra weer snel in gebruik zullen worden genomen. Het provinciebestuur moet volgens het CDA een actieplan opstellen met gemeenten, maatschappelijke organisaties, vastgoedontwikkelaars en, vooral, de burgers zelf.

Financiering
In de nota van het provinciebestuur staat dat het bereid is initiatieven voor maximaal 50 procent te financieren. In tegenstelling tot de vorige periode zijn de portefeuilles wonen, ruimtelijke ordening en binnenstedelijke ontwikkeling nu ondergebracht bij één gedeputeerde, namelijk Andy Dritty.

Meer dan pinautomaat
Hij noemt dat heel praktisch bij het uitvoeren van beleid om centra te versterken en levendig te houden. Ook Dritty is voorstander van een nieuwe bestemming van leegstaand vastgoed in combinatie met meer woningen in de centra en het verduurzamen van de panden die nu nog leeg staan. Hij wil daarvoor een investeringsagenda afspreken met de betrokken gemeenten, die ook zelf met andere partijen financieel over de brug moeten komen. "De provincie is meer dan een pinautomaat”, aldus Dritty.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen