Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA wil leegstand vullen met senioren

Geplaatst opdonderdag 24 oktober 2019 - 17:07

Het CDA in het Limburgs Parlement wil dat leegstaande winkelpanden en kantoren worden omgebouwd tot seniorenwoningen.

De partij komt met een voorstel om daarmee vooral in kleine en middelgrote centra mee aan de slag te gaan.

Pot geld
Dat gebeurt vrijdag tijdens een vergadering van de statencommissie Ruimte. Die praat dan over een nota om de kwaliteit van Limburgse centra te verbeteren. Daarvoor is in de komende vier jaar 25 miljoen beschikbaar.

Win-win
CDA-statenlid Ingrid Voncken spreekt van een win-win situatie: "Er komen meer woningen voor senioren waardoor zij ruimte maken op de woningmarkt en andere doelgroepen kunnen doorstromen. Bovendien zijn centra een aantrekkelijke locatie voor senioren. Aan de andere kant wordt een verdere achteruitgang van het straatbeeld voorkomen door de omvorming van winkels waar geen behoefte meer aan is.”

Burgers zelf
Voncken denkt dat het niet realistisch is om te verwachten dat leegstaande winkelpanden of kantoren in kleine en middelgrote centra weer snel in gebruik zullen worden genomen. Het provinciebestuur moet volgens het CDA een actieplan opstellen met gemeenten, maatschappelijke organisaties, vastgoedontwikkelaars en, vooral, de burgers zelf.

Financiering
In de nota van het provinciebestuur staat dat het bereid is initiatieven voor maximaal 50 procent te financieren. In tegenstelling tot de vorige periode zijn de portefeuilles wonen, ruimtelijke ordening en binnenstedelijke ontwikkeling nu ondergebracht bij één gedeputeerde, namelijk Andy Dritty.

Meer dan pinautomaat
Hij noemt dat heel praktisch bij het uitvoeren van beleid om centra te versterken en levendig te houden. Ook Dritty is voorstander van een nieuwe bestemming van leegstaand vastgoed in combinatie met meer woningen in de centra en het verduurzamen van de panden die nu nog leeg staan. Hij wil daarvoor een investeringsagenda afspreken met de betrokken gemeenten, die ook zelf met andere partijen financieel over de brug moeten komen. "De provincie is meer dan een pinautomaat”, aldus Dritty.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen