Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA wil leegstand vullen met senioren

Geplaatst opdonderdag 24 oktober 2019 - 17:07

Het CDA in het Limburgs Parlement wil dat leegstaande winkelpanden en kantoren worden omgebouwd tot seniorenwoningen.

De partij komt met een voorstel om daarmee vooral in kleine en middelgrote centra mee aan de slag te gaan.

Pot geld
Dat gebeurt vrijdag tijdens een vergadering van de statencommissie Ruimte. Die praat dan over een nota om de kwaliteit van Limburgse centra te verbeteren. Daarvoor is in de komende vier jaar 25 miljoen beschikbaar.

Win-win
CDA-statenlid Ingrid Voncken spreekt van een win-win situatie: "Er komen meer woningen voor senioren waardoor zij ruimte maken op de woningmarkt en andere doelgroepen kunnen doorstromen. Bovendien zijn centra een aantrekkelijke locatie voor senioren. Aan de andere kant wordt een verdere achteruitgang van het straatbeeld voorkomen door de omvorming van winkels waar geen behoefte meer aan is.”

Burgers zelf
Voncken denkt dat het niet realistisch is om te verwachten dat leegstaande winkelpanden of kantoren in kleine en middelgrote centra weer snel in gebruik zullen worden genomen. Het provinciebestuur moet volgens het CDA een actieplan opstellen met gemeenten, maatschappelijke organisaties, vastgoedontwikkelaars en, vooral, de burgers zelf.

Financiering
In de nota van het provinciebestuur staat dat het bereid is initiatieven voor maximaal 50 procent te financieren. In tegenstelling tot de vorige periode zijn de portefeuilles wonen, ruimtelijke ordening en binnenstedelijke ontwikkeling nu ondergebracht bij één gedeputeerde, namelijk Andy Dritty.

Meer dan pinautomaat
Hij noemt dat heel praktisch bij het uitvoeren van beleid om centra te versterken en levendig te houden. Ook Dritty is voorstander van een nieuwe bestemming van leegstaand vastgoed in combinatie met meer woningen in de centra en het verduurzamen van de panden die nu nog leeg staan. Hij wil daarvoor een investeringsagenda afspreken met de betrokken gemeenten, die ook zelf met andere partijen financieel over de brug moeten komen. "De provincie is meer dan een pinautomaat”, aldus Dritty.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen