Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA wil duidelijkheid over afspraken met Meerssen Papier

Geplaatst opvrijdag 6 augustus 2021 - 15:23

Het CDA in het Limburgs Parlement wil weten of een eventuele nieuwe eigenaar van het failliete Meerssen Papier gebonden is aan de eerder gemaakte afspraken over de aanpak van achterstallig onderhoud en de brandveiligheid.

CDA-statenlid Mirjam Depondt vraagt of er sprake is van enig kettingbeding in de verkoopovereenkomst die de provincie en de huidige eigenaar sloot in september 2018, zo blijkt uit schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.

10,2 miljoen euro
De provincie verkocht toen als eigenaar het complex van Meerssen Papier voor het symbolische bedrag van 1 euro. Tegelijk werden er afspraken gemaakt over de noodzakelijke aanpak van mankementen aan de fabriek. Het ging daarbij om een investering van 10,2 miljoen euro. De provincie zou daarvan maximaal 4,3 miljoen voor haar rekening nemen.

Herstelmaatregelen
CDA-statenlid Depondt wil inzicht in hoeveel daarvan inmiddels is gerealiseerd en wat de provincie feitelijk al heeft betaald. Over de herstelmaatregelen en het tempo daarvan ontstond eerder een conflict tussen Meerssen Papier en de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD). Die gaat over toezicht en handhaving.

Uiteindelijk leidde dat in april tot een door Meerssen Papier aangespannen kort geding dat door het bedrijf werd verloren. In haar vragen verwijst Depondt dan ook naar dat conflict en de herstelmaatregelen. 'Is er sprake van enige correlatie met de faillissementsaanvraag', zo staat er.

Lees ook: Curator: 'Interesse voor overname failliete Meerssen Papier'

Wateroverlast
Meerssen Papier stelt zelf het faillissement aangevraagd vanwege de wateroverlast van drie weken geleden. Daardoor zijn machines en installaties zo zwaar beschadigd dat ze als verloren moeten worden beschouwd.

Taxatierapport
Volgens een taxatierapport van de verzekeraar gaat het om een schade van minstens 2,5 miljoen euro. En die kon de onderneming naar eigen zeggen niet meer dragen. Afgelopen dinsdag verklaarde de rechtbank Limburg Meerssen Papier failliet en stelde Remco Rosbeek aan als curator.

Bij hem hebben zich inmiddels een aantal geïnteresseerden gemeld voor de overname en dus doorstart van de papierfabriek. Bij Meerssen Papier werken 43 mensen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen