Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA wil duidelijkheid over afspraken met Meerssen Papier

Geplaatst opvrijdag 6 augustus 2021 - 15:23

Het CDA in het Limburgs Parlement wil weten of een eventuele nieuwe eigenaar van het failliete Meerssen Papier gebonden is aan de eerder gemaakte afspraken over de aanpak van achterstallig onderhoud en de brandveiligheid.

CDA-statenlid Mirjam Depondt vraagt of er sprake is van enig kettingbeding in de verkoopovereenkomst die de provincie en de huidige eigenaar sloot in september 2018, zo blijkt uit schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.

10,2 miljoen euro
De provincie verkocht toen als eigenaar het complex van Meerssen Papier voor het symbolische bedrag van 1 euro. Tegelijk werden er afspraken gemaakt over de noodzakelijke aanpak van mankementen aan de fabriek. Het ging daarbij om een investering van 10,2 miljoen euro. De provincie zou daarvan maximaal 4,3 miljoen voor haar rekening nemen.

Herstelmaatregelen
CDA-statenlid Depondt wil inzicht in hoeveel daarvan inmiddels is gerealiseerd en wat de provincie feitelijk al heeft betaald. Over de herstelmaatregelen en het tempo daarvan ontstond eerder een conflict tussen Meerssen Papier en de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD). Die gaat over toezicht en handhaving.

Uiteindelijk leidde dat in april tot een door Meerssen Papier aangespannen kort geding dat door het bedrijf werd verloren. In haar vragen verwijst Depondt dan ook naar dat conflict en de herstelmaatregelen. 'Is er sprake van enige correlatie met de faillissementsaanvraag', zo staat er.

Lees ook: Curator: 'Interesse voor overname failliete Meerssen Papier'

Wateroverlast
Meerssen Papier stelt zelf het faillissement aangevraagd vanwege de wateroverlast van drie weken geleden. Daardoor zijn machines en installaties zo zwaar beschadigd dat ze als verloren moeten worden beschouwd.

Taxatierapport
Volgens een taxatierapport van de verzekeraar gaat het om een schade van minstens 2,5 miljoen euro. En die kon de onderneming naar eigen zeggen niet meer dragen. Afgelopen dinsdag verklaarde de rechtbank Limburg Meerssen Papier failliet en stelde Remco Rosbeek aan als curator.

Bij hem hebben zich inmiddels een aantal geïnteresseerden gemeld voor de overname en dus doorstart van de papierfabriek. Bij Meerssen Papier werken 43 mensen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen