Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA Weert wil onderzoek naar besteding COA-geld

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 16:07

Het CDA in Weert wil een onderzoek naar de besteding van het COA-geld door de gemeente.

Aanleiding is het rapport van onderzoeksbureau Berenschot naar de integriteit van de vertrokken burgemeester Jos Heijmans.

Heijmans kwam in opspraak nadat De Limburger onthulde dat hij met het COA-geld 23.000 euro subsidie had verleend aan een stichting waarvan hijzelf voorzitter was.

Vragen
Het CDA heeft naar eigen zeggen op 7 januari, enkele dagen voor de publicaties in De Limburger, 38 vragen aan het college van B&W gesteld over de besteding van het COA-geld. Die vragen zijn volgens het CDA niet allemaal beantwoord.

Reden voor de coalitiepartij om het college nogmaals te vragen waar het COA-geld aan is besteed. 'Op papier is het uitgegeven aan projecten voor de opvang en integratie van vluchtelingen en asielzoekers. Daar is het voor bedoeld. Bij een deel van de projecten is er echter twijfel of het geld niet voor andere dingen i is besteed zo schrijft het CDA.

'Met de haren erbij gesleept'
Volgens het CDA noemt Berenschot wel terloops enkele personen die zeggen dat vluchtelingen en asielzoekers bij sommige projecten 'er met de haren bij zijn gesleept' om een bijdrage uit het COA-geld te kunnen geven. Zij vinden die opmerking in het rapport voldoende reden om dit uit te diepen.

'Berenschot heeft alleen de gedragingen van de burgemeester onderzocht, niet de projecten die geld hebben gekregen', oppert de het CDA.

Lees ook: Heijmans verliest kort geding: 9133 mails blijven bewaard

Weert ontvangt COA-geld omdat het asielzoekers huisvest. In de periode 2015-2019 heeft het Rijk een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro op de rekening van de gemeente gestort. De gemeente mag zelf weten hoe het dat geld besteedt.

'Potje van Jos'
De verantwoordelijkheid voor dat geldbedrag ligt, zo leert het onderzoek van Berenschot, bij de wethouder Financiën. In de dagelijkse praktijk komt het er echter op neer dat Heijmans het geld beheerde. 'Het potje van Jos' luidt de bijnaam van de COA-gelden binnen de muren van het stadhuis.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen