Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA Venray hekelt gang van zaken rond vertrek Winants

Geplaatst opzaterdag 27 november 2021 - 19:19

Het CDA in de gemeenteraad van Venray noemt het vertrek van burgemeester Luc Winants 'erg jammer en zonde'. Ook stelt zij dat de gemeente na de crisis van juni bestuurlijk gezien nog onstabieler is geworden.

In juni stapte CDA-wethouder Jan Loonen op na een motie van wantrouwen aan zijn adres vanwege vermeende schijn van belangenverstrengeling. Daarop legde ook CDA-wethouder Anne Thielen haar functie neer waarmee het CDA uit de coalitie verdween. Het CDA is in de gemeenteraad van Venray de verreweg grootste partij met 9 van de 27 zetels.

Geschrokken
In een verklaring over het opstappen van partijgenoot Winants -uiterlijk op 1 februari- spreekt de partij van een 'hoogst ongebruikelijke gang van zaken waar zij van geschrokken is.' Zo vindt de lokale CDA-afdeling het vreemd dat de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad Winants in het jaarlijkse 'functioneringsgesprek' heeft laten weten, na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar een nieuwe burgemeester te willen zoeken. "Daarmee wordt over de huidige bestuurstermijn heen geregeerd terwijl dat een zaak van de nieuwe gemeenteraad zou moeten zijn", stelt het CDA. De partij vindt het niet kunnen dat op deze manier met de positie van de burgemeester wordt omgegaan.

Lees ook: Burgemeester Luc Winants van Venray stapt op

Verkeerde inschatting
Het CDA noemt het ook opmerkelijk dat de vertrouwenscommissie bij monde van fractievoorzitter Martin Leenders van de lokale partij Samenwerking Venray heeft laten weten dat Winants en Venray niet bij elkaar passen. Twee jaar geleden werd Winants nog voorgedragen als de meest geschikte burgemeesterskandidaat. Leenders zei daar vrijdag tegen L1 over dat "we misschien destijds een verkeerde inschatting hebben gemaakt." De CDA-fractie concludeert dat er sprake is van een verrassende dynamiek die Venray geen goed doet.

Vernieuwing
In zijn verklaring van vrijdag gaf Winants zelf aan dat de vertrouwenscommissie en hij een ander beeld hebben van hoe de bestuurlijke vernieuwing van Venray vorm moet krijgen. En dat hij daarom met pijn in zijn hart vertrekt. Volgens het CDA is in de gemeenteraad nooit eerder over die vernieuwing gesproken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen