Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA: 'Strenge regels woningbouw twee jaar loslaten'

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 16:40

Het CDA in het Limburgs Parlement wil twee jaar lang een rigoureus andere aanpak van het provinciale woningbouwbeleid.

De partij wil dat de verplichting wordt losgelaten dat gemeenten pas nieuwe woningen mogen bouwen als bestaande worden afgebroken. Of dat plannen die in voorbereiding zijn, eerst worden geschrapt. Het CDA dient er vrijdag in het Limburgs Parlement een motie over in.

Houdgreep
"Ook in Limburg is er woningnood. Daarom willen wij gedurende twee jaar af van de houdgreep waarin gemeenten zich bevinden als het gaat om de woningmarkt", aldus CDA-statenlid Ingrid Voncken. Volgens haar is er een acute behoefte aan extra woningen voor senioren, starters en arbeidsmigranten.

Werkgelegenheid
Door de 'noodmaatregelen' kan er eindelijk actief en voortvarend werk worden gemaakt om dat tekort aan te pakken, zo stelt Voncken. "Daarmee wordt eveneens extra werkgelegenheid gecreëerd om de economie weer aan te jagen."

Praktijk is anders
Gedeputeerde Andy Dritty herkent zich niet in het beeld dat het CDA schetst. "Dat wordt gecultiveerd. De praktijk is anders", zo reageert Dritty. Hij wijst erop dat gemeenten in regionaal verband vorig jaar al heel wat regels hebben versoepeld. "Zo zijn er in Zuid-Limburg 200 woningen doorheen geloodst. En de afgelopen drie maanden zijn er 660 woningen in bestemmingsplannen aan ons voorgelegd. Die zijn regionaal afgestemd en sluiten aan bij de woningbehoefte", verklaart Dritty.

Geen signalen
Hij benadrukt dat het beleid van de provincie is om ruimte te bieden om te versnellen en dat hij ook geen signalen heeft ontvangen dat er belemmeringen zijn. "Van de andere kant moeten wij wel scheidsrechter kunnen blijven spelen en een stok achter de deur houden om eventuele ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen gaan", zo stelt gedeputeerde Dritty.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen