Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA: 'Strenge regels woningbouw twee jaar loslaten'

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 16:40

Het CDA in het Limburgs Parlement wil twee jaar lang een rigoureus andere aanpak van het provinciale woningbouwbeleid.

De partij wil dat de verplichting wordt losgelaten dat gemeenten pas nieuwe woningen mogen bouwen als bestaande worden afgebroken. Of dat plannen die in voorbereiding zijn, eerst worden geschrapt. Het CDA dient er vrijdag in het Limburgs Parlement een motie over in.

Houdgreep
"Ook in Limburg is er woningnood. Daarom willen wij gedurende twee jaar af van de houdgreep waarin gemeenten zich bevinden als het gaat om de woningmarkt", aldus CDA-statenlid Ingrid Voncken. Volgens haar is er een acute behoefte aan extra woningen voor senioren, starters en arbeidsmigranten.

Werkgelegenheid
Door de 'noodmaatregelen' kan er eindelijk actief en voortvarend werk worden gemaakt om dat tekort aan te pakken, zo stelt Voncken. "Daarmee wordt eveneens extra werkgelegenheid gecreëerd om de economie weer aan te jagen."

Praktijk is anders
Gedeputeerde Andy Dritty herkent zich niet in het beeld dat het CDA schetst. "Dat wordt gecultiveerd. De praktijk is anders", zo reageert Dritty. Hij wijst erop dat gemeenten in regionaal verband vorig jaar al heel wat regels hebben versoepeld. "Zo zijn er in Zuid-Limburg 200 woningen doorheen geloodst. En de afgelopen drie maanden zijn er 660 woningen in bestemmingsplannen aan ons voorgelegd. Die zijn regionaal afgestemd en sluiten aan bij de woningbehoefte", verklaart Dritty.

Geen signalen
Hij benadrukt dat het beleid van de provincie is om ruimte te bieden om te versnellen en dat hij ook geen signalen heeft ontvangen dat er belemmeringen zijn. "Van de andere kant moeten wij wel scheidsrechter kunnen blijven spelen en een stok achter de deur houden om eventuele ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen gaan", zo stelt gedeputeerde Dritty.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen