Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA steunt oproep om gasleidingen te behouden

Geplaatst opmaandag 20 april 2020 - 15:05

De huidige gasleidingen in Limburg moeten behouden blijven, zodat ze in de toekomst gebruikt kunnen worden voor andere soorten energie. Dat vindt het CDA in het Limburgs Parlement.

De grootste fractie steunt daarmee de lijn van de drie grote netbeheerders, waaronder Enexis.

Brandstof van de toekomst
De netbeheerders lieten onlangs weten dat ze hun gasleidingen niet willen opgeven. Volgens de netbeheerders is de helft van de huizen in Nederland zonder gas op koude dagen niet warm te krijgen. Groen gas en waterstof om huizen mee te verwarmen zijn de brandstoffen van de toekomst, aldus de netbeheerders.

'Cruciale fout'
Het weghalen van de huidige leidingen is daarom volgens het CDA niet alleen een tijd- en geldrovende klus, maar ook een cruciale fout vanwege de geschiktheid voor alternatieve duurzame energie. De partij wil dan ook dat het provinciebestuur niet meewerkt aan het verwijderen van de gasleidingen. "We moeten verspilling door het bewust verwijderen van bestaande gasstructuren tegengaan. Dat staat ook haaks op de wens om toe te werken naar een circulaire economie", vindt het CDA.

Onderzoeken
Gedeputeerde Carla Brugman zegt dat er momenteel een studie loopt naar welke leidingen waar moeten komen bij het overschakelen naar alternatieven voor gas. In juli moet die studie klaar zijn. Vlak daarvoor moet ook een onderzoek naar de mogelijkheden van het gebruik van waterstof op tafel liggen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen