Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA-prominent: 'Van Helvert maakt geen schijn van kans'

Geplaatst opmaandag 29 juni 2020 - 17:34

Martijn van Helvert krijgt geen openbare steun van Limburgse CDA-prominenten. Dat blijkt uit een rondgang van L1. Van alle Limburgse CDA'ers die L1 belde, sprak geen enkel partijlid zijn steun uit voor de Limburgse kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Een aantal van hen geeft ook aan compleet verrast te zijn door de kandidatuur van het Tweede Kamerlid uit Sittard-Geleen. Afgelopen weekend werd al duidelijk dat gedeputeerde Ger Koopmans, CDA-kopstuk in Limburg, en Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch niet op Van Helvert gaan stemmen.

'Geen schijn van kans'
Karel Leunissen, die van 2011 tot 2016 partijvoorzitter van het CDA Limburg was, denkt dat Van Helvert geen schijn van kans maakt: "Ik heb veel met Van Helvert gewerkt, maar dit is veel te vroeg. Hij wordt vermalen tussen de drie andere kandidaten. En je moet je nog maar afvragen wat het oplevert voor hem. Ik denk als je hem vergelijkt met Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt, dat hij geen schijn van kans maakt. Dat is de realiteit." Gerd Leers vindt dat Van Helvert vooral nog een tijd Kamerlid moet blijven, net als Omtzigt. "Zij hebben allebei hun kwaliteiten als Kamerlid en pakken zaken goed op. Maar je moet hen nu niet in een andere functie zetten waarin ze niet uit de verf zullen komen." Vivianne Heijnen, wethouder en locoburgemeester in Maastricht, zegt over Van Helvert: "Ik heb hem nooit gezien als lijsttrekker."

Verrast
Een aantal CDA'ers geeft aan verrast te zijn, onder wie Europees parlementslid Jeroen Lenaers. "Ja, ik was wel verrast. Maar dat is het mooie aan een verkiezing waar iedereen aan kan deelnemen. Dan kunnen ook mensen van wie je het niet verwacht zich kandidaat stellen." Ook Gerd Leers, oud-minister en oud-burgemeester van Maastricht was verrast toen hij hoorde over de kandidaatstelling van Van Helvert: "Ik had zijn kandidatuur niet verwacht, als ik eerlijk ben."

Steun
Op de vraag of de Limburgse CDA'ers Van Helvert steunen klinkt geen enkele keer 'ja'. Ook Noël Lebens, raadslid in Sittard-Geleen en oud-gedeputeerde, spreekt niet zijn voorkeur uit voor Van Helvert: "Hoe meer kandidaten, hoe beter vind ik. Dat past ook binnen het CDA. Het zijn vier kandidaten die over kwaliteiten beschikken. Ik heb zelf een beslissing genomen, maar die zal ik niet openbaren. Het gevaar is dat als je je voor de één uitspreekt, het lijkt alsof je de ander helemaal niks vindt." Lebens, Van Helvert was jarenlang zijn rechterhand, sprak de afgelopen dagen nog met Van Helvert, maar het ging niet over het lijsttrekkerschap. "Nee, we hebben het er niet over gehad. Dus ik heb hem ook niet verteld naar wie mijn voorkeur uitgaat."

Mariska Werrij-Wetzels, fractievoorzitter van het CDA in het Limburgs Parlement, is er ook nog niet uit op wie zal stemmen: "Ik ga me de komende dagen verdiepen. Ik vind het een goed recht van mensen die wel al hun keuze hebben gemaakt en die ook openbaar bekendmaken." Verder zegt de fractievoorzitter niet vooraf op de hoogte te zijn geweest van de kandidatuur van Van Helvert.

Keuze
Andere Limburgse CDA-prominenten geven wel hun voorkeur aan, maar kiezen niet voor Van Helvert. "Ik kies voor Hugo de Jonge", zegt Gerd Leers. "Hij heeft de meest toekomstgerichte keuzes en de meeste ervaring. Dat heeft overigens niks te maken met de afgelopen coronacrisis", aldus Leers. Vivianne Heijnen lijkt te neigen naar een stem op Pieter Omtzigt: "Hij doet veel voor de Nederlanders, is kundig en sympathiek en heeft authenticiteit." Een andere naam waar Heijnen veel CDA'ers over hoort spreken is die van De Jonge, zegt ze.

Oud-voorzitter Karel Leunissen is er nog niet uit, maar heeft wel een analyse over de drie concurrenten van Van Helvert: "Hugo de Jonge doet het goed als 'coronaminister'. Pieter Omtzigt heeft veel kracht en inzicht én hij is een stemmenkanon. Mona Keijzer is de enige vrouw en zal daardoor ook flink wat stemmen binnenhalen. Alleen zie ik in haar geen leidster van het CDA."

CDA Limburg
Voorzitter Harold Schroeder van het CDA Limburg liet zaterdag al weten dat de afdeling Limburg geen stemadvies aan de leden zal uitbrengen. Penningmeester Noël Lebens sluit zich daar bij aan: "Ik vind het een vrije keuze van de individuele leden en dat daar geen bepaalde inkleuring bij hoort." Overige CDA-prominenten snappen het provinciale CDA-bestuur ook wel: "CDA-leden moeten zelf de keuze maken, dat spreekt ook voor onze partij", zegt Leers.

Neutraal
L1 zocht met meer Limburgse CDA-prominenten contact. Een deel liet weten, geen commentaar te willen geven op de kandidatuur van Van Helvert. "Het enige wat ik wil zeggen, is dat ik verrast ben door de kandidatuur van Van Helvert", zegt Eerste Kamerlid Ria Oomen.

Oud-gedeputeerde en tegenwoordig Dijkgraaf van Waterschap Limburg, Patrick van den Broeck wil onafhankelijk zijn: "Ik vind dat ik als dijkgraaf geen uitspraken hoor te doen. Ik ben onafhankelijk." Ook Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren, zegt politiek neutraal te zijn en 'al jaren niet meer bij een CDA-congres aanwezig te zijn geweest'.

Van Helvert
In een reactie laat Van Helvert weten: "Het is niet erg dat niet iedereen mij steunt. Uiteindelijk telt de stem van een prominent even zwaar als ieder ander lid." Van Helvert zegt over de uitspraken dat hij er nog niet klaar voor is: "Dat zeiden mensen ook toen ik mij voor het eerst meldde als kandidaat voor de Tweede Kamer. En natuurlijk, als mens had ik graag gehad dat mensen zich voor mij uitspreken, dat zou top zijn. Maar ik kan niemand dwingen om op mij te stemmen en gelukkig valt er bij mijn partij wat te kiezen."

Van Helvert gaat er ook nog steeds vol voor: "Zeker ga ik er nog voor. Ik wist van tevoren dat Ger Koopmans zijn steun aan Hugo de Jonge had uitgesproken en nogmaals dat is niet erg. Iedereen mag zijn of haar mening hebben."

De CDA-leden mogen van 6 tot en met 9 juli hun stem uitbrengen. Uiterlijk 13 juli wordt duidelijk wie het CDA gaat leiden.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen