Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA pleit voor zekerheid grensoverschrijdende ondernemers

Geplaatst opdinsdag 28 april 2020 - 13:18

Het CDA in de Tweede Kamer wil dat zelfstandige ondernemers die in Nederland een zaak hebben maar in België of Duitsland wonen, verzekerd zijn van een inkomen tijdens de coronacrisis.

Nu dreigen zij tussen wal en schip te vallen bij de corona-maatregelen, zo stellen de kamerleden Mustafa Amhaouch (Panningen) en Hilde Palland (Kampen) in schriftelijke vragen aan staatssecretaris Tamara van Ark (VVD).

Inkomenssteun
De betreffende ondernemers vallen weliswaar onder de zogeheten Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO). Maar alleen onder het deel ervan dat voorziet in het verstrekken van leningen voor hun bedrijf. Voor het andere deel - de financiële bijstand - komen ze niet in aanmerking. Het gaat dan om maximaal 1500 euro netto per maand. Voor inkomenssteun moeten ze bij de Belgische of Duitse gemeente zijn waarin ze wonen.

Lees ook: Toch coronasteun voor grensoverschrijdende ondernemers

TOZO
Maar de twee CDA-kamerleden zetten grote vraagtekens bij de praktijk. Daarom willen ze van de staatssecretaris weten of de betreffende Nederlandse ondernemers daar wel voor in aanmerking komen. En of de hoogte van de uitkeringen in de buurlanden vergelijkbaar is met de TOZO-regeling in Nederland.

Verder vragen ze of er overleg met België en Duitsland ‘op nationaal dan wel regionaal niveau’ is over deze problematiek. En zo nee, of de staatssecretaris dat dan wil opstarten. Het Limburgse Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch zegt in een toelichting dat er in ieder geval een oplossing moet komen voor deze groep. Om hoeveel zelfstandige ondernemers het precies gaat, weet hij niet. "Ook dat hebben we aan de staatssecretaris gevraagd", aldus Amhaouch.

Lanaken
Burgemeester Marino Keulen van de Belgisch-Limburgse grensgemeente Lanaken bij Maastricht stelde bijna twee weken geleden dat het alleen al in zijn gemeente tot dan om dertig Nederlanders gaat die voor een bijstandsuitkering hebben aangeklopt.

Grensgemeenten
In de Belgische krant Het Belang van Limburg verklaarde hij dat hij daarom een oproep heeft gericht aan de Nederlandse regering om deze zelfstandigen toe te laten tot de Nederlandse steunmaatregelen. "Want een bijstandsuitkering is bij ons niet bedoeld voor dit soort crisissituaties", aldus Keulen. Volgens hem hebben ook in andere grensgemeenten zoals Maasmechelen, Riemst, Voeren, Dilsen-Stokkem en Maaseik al tientallen Nederlanders aangeklopt voor een uitkering.

Welvaart
"Deze mensen zorgen voor jobs en welvaart in Nederland en betalen daar ook belastingen. Laat ze daarom toe tot de Nederlandse steunmaatregelen. Dit betekent voor Nederland een beperkte meerkost, maar garandeert het voortbestaan van hun bedrijvigheid", zo stelt de burgemeester van Lanaken in het Belang van Limburg.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen