Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA-Limburg tevreden over Limburg-gehalte kandidatenlijst

Geplaatst opdinsdag 27 oktober 2020 - 22:49

Harold Schroeder, voorzitter van CDA-Limburg is zeer content met de Limburgse inbreng op de conceptkandidatenlijst van zijn partij voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

Zes kandidaten bij de eerste veertig vindt hij een goed resultaat.

Meer vrouwen en jeugd
Maar in 2017 stonden drie Limburgers in de top-20, nu twee. "Natuurlijk had ik nu ook op drie gehoopt. Maar dat zat er niet in. De lijst moest ook vernieuwd worden, met meer vrouwen en jongeren. En een goede regionale spreiding", aldus Schroeder.

Ingewikkeld
"Het samenstellen van een kandidatenlijst blijft een ingewikkeld spel maar we hebben een inhoudelijk uitstekende lijst", zegt Schroeder.

Terecht
Op de conceptkandidatenlijst is staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom de hoogst geplaatste Limburger met een vijfde plaats. Dat is een plaatsje hoger dan in 2017.

Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen staat net als vier jaar geleden op plek vijftien. "Mustafa heeft die plaats echt verdiend. Hij heeft het uitstekend gedaan", zo oordeelt Schroeder. "Hij was de afgelopen vier jaren een stabiele factor in de Tweede Kamer en een gesprekspartner van onze Limburgse CDA-bestuurders."

Loyaal
Dat Raymond Knops hoog op de lijst staat, noemt de Limburgse CDA-voorzitter 'een zekerheidje'. Hij omschrijft hem als een zeer loyale, kundige en degelijke bestuurder die zeer populair is, ook buiten Limburg.

Lees ook: 'Raymond Knops vijfde op CDA-lijst'

Kansloos
Dat Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard pas op een 25e plaats staat, heeft volgens Schroeder niks te maken met het feit dat hij zich eind juni kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap. "Daar heb ik geen enkel signaal voor gekregen. Dit is geen afrekening met Martijn."

Van Helvert trok zich overigens na een week weer terug als kandidaat omdat hij kansloos bleek.

Knokken
Vier jaar geleden stond Van Helvert nog op een 16e plaats. Hij haalde het toen op eigen kracht met 19.106 stemmen, ruim tweeduizend stemmen boven de drempel voor een rechtstreekse zetel. "Ik denk dat hij zich niet laat ontmoedigen en terug knokt. Dit is niet het einde van Van Helvert", zo verwacht Schroeder.

Van Helvert zelf heeft al laten weten dat hij er volop voor gaat om toch met voorkeurstemmen herkozen te worden.

Lees ook: Van Helvert gaat voor herverkiezing met voorkeurstemmen

Meerdere Limburgers
Behalve Knops, Amhaouch en Van Helvert zijn de drie andere Limburgers op CDA-conceptlijst Marieke Nass op plek 31, Gabrielle Heine op 38 en Michiel Dijkman op 39.

Nass is fractievoorzitter in Gulpen-Wittem en Heine burgerraadslid in Maastricht. Dijkman is opgegroeid in Kerkrade en woont nu in Rotterdam. Hij is onder meer voormalig voorzitter van het CDJA-Limburg, de jongerenorganisatie van het CDA.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen