Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA-Limburg: 'Nee' tegen Rutte voorbarig en ruig

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 12:31

Voorzitter Harold Schroeder van CDA-Limburg vindt het 'voorbarig en heel ruig' om op voorhand het principiële standpunt in te nemen dat het CDA niet moet meedoen aan een nieuw kabinet onder leiding van Mark Rutte (VVD). Tegelijkertijd snapt hij dat standpunt wel.

In een brandbrief op initiatief van de CDA-afdeling Heerlen roepen achttien lokale afdelingen en jongerenorganisatie CDJA de Tweede Kamerfractie van hun partij en het landelijke partijbestuur op niet meer met Rutte in zee te gaan.

Lees ook: CDA-afdelingen steunen koers Omtzigt in brief aan fractie

Toeslagenaffaire
Rutte wordt de 'verpersoonlijking van de neergang van democratische waarden' genoemd, zoals volgens hen is gebleken uit de toeslagenaffaire. De ondertekenaars spreken ook hun steun uit voor CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

In Limburg zetten naast Heerlen ook de afdelingen van Maastricht, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Valkenburg en Eijsden-Margraten hun handtekening onder de brief.

Positie Omtzigt
Volgens CDA-Limburg voorzitter Schroeder is wat over Omtzigt wordt gezegd, op dit moment landelijk CDA-beleid. "Daar is geen verschil van mening over. Er wordt bekeken hoe zijn agenda voor voor een open en transparante bestuursstijl en een overheid die er voor de burger is, kan worden uitgevoerd", aldus Schroeder.

"Er is dagelijks steun voor en contact met Pieter vanuit de top van de Tweede Kamerfractie en de partij." Omtzigt zit momenteel ziek thuis.

Geen actieve herinnering
Wat Rutte en eventuele kabinetsdeelname betreft, noemt Schroeder het ook merkwaardig dat Rutte geregeld geen actieve herinnering zegt te hebben aan een aantal zaken. "Tegelijkertijd moeten we eerst kijken naar de inhoud van een mogelijk coalitieakkoord voordat we het over de personen gaan hebben", zo stelt Schroeder. "Het getuigt ook van een zekere mate van overmoed om als relatief kleine partij nu al principieel voor de oppositie te kiezen als Rutte weer premier zou worden. We hebben niet de luxe om nu al op vakantie te gaan."

Wroeging en boosheid
Schroeder denkt dat bij de zeven Limburgs CDA-afdelingen die de brief hebben ondertekend, ook wroeging en boosheid meespelen over de huidige bestuurscrisis in Limburg. Die is het gevolg van de affaire rond de inmiddels ontslagen IKL-directeur en oud-CDA gedeputeerde Herman Vrehen. Ze heeft geleid tot het opstappen van het complete provinciebestuur (inclusief twee CDA-gedeputeerden) , gouverneur Theo Bovens en burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten. Die laatste twee zijn ook CDA-lid. "Dat draagt bij aan de emotie. En de roep om eerst eens naar onszelf te kijken", zo zegt Schroeder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen