Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA-Limburg: 'Heijnen als staatssecretaris uitstekend'

Geplaatst opzondag 2 januari 2022 - 22:17

CDA-Limburg voorzitter Harold Schroeder noemt het fantastisch nieuws dat de Maastrichtse CDA-wethouder Vivianne Heijnen staatssecretaris wordt in het nieuwe kabinet Rutte IV.

Er waren zes kabinetsposten te verdelen voor het CDA.

Aantrekkingskracht
"Als Limburg zijn we er toch in geslaagd terug te keren in het kabinet", aldus Schroeder. Hij omschrijft Heijnen als een heel warm persoon met een grote electorale aantrekkingskracht waarvan de capaciteit onomstreden is.

Staatssecretaris
Vivianne Heijnen (38) wordt staatsecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat. Waarschijnlijk gaat zij zich onder meer bezighouden met het spoor. Daaronder vallen voor Limburg belangrijke dossiers als de elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen en de (intercity-) verbinding met Aken.

Ook daarom is het uitstekend voor Limburg dat Vivianne Heijnen staatssecretaris wordt. Internationale treinverbindingen zijn voor een provincie als Limburg heel belangrijk, zo de Limburgse CDA-voorzitter Schroeder.

Infrastructuur
Oud-CDA Tweede Kamerlid en oud-gedeputeerde Ger Koopmans heeft hoge verwachtingen van het staatssecretarisschap van Heijnen. Op het gebied van infrastructuur staan er voor Limburg enorme belangen op het spel. Daarom is die post heel belangrijk, vindt Koopmans. Hij is zelf in zijn tijd als kamerlid woordvoerder infrastructuur geweest voor zijn partij.

Lees ook: Vivianne Heijnen enige Limburger in kabinet Rutte IV

Raymond Knops
CDA-Limburg voorzitter Harold Schroeder noemt het wel zuur dat Raymond Knops uit Hegelsom niet terugkeert in de nieuwe regering. Knops was de afgelopen vier jaar staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en ook ruim een half jaar minister als vervanger van de zieke Kajsa Ollongren. Daarvoor was hij vanaf 2005 met een aantal onderbrekingen Tweede Kamerlid.

"Bij de zes plekken die er te vergeven waren, is het dubbeltje niet zijn kant opgevallen. Maar we zijn trots op wat Raymond voor Limburg en Nederland de afgelopen jaren heeft bereikt", zo verklaart Schroeder. Hij verwacht dat Knops opnieuw een gewaardeerd Tweede Kamerlid zal worden als hij daarvoor kiest.

Mannelijke posten
Knops lijkt de dupe te zijn geworden van de afspraak dat iedere partij evenveel mannelijke als vrouwelijke bewindslieden voordraagt. Bij het CDA, dat vier ministers levert, waren partijleider Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge zekerheden, waarmee de twee mannelijke posten waren vergeven.

Van de twee staatssecretariaten ging die van fiscaliteit naar Marnix van Rij, omdat hij fiscalist van beroep is. De tweede post - van Infrastructuur en Waterstaat - is dus voor Vivianne Heijnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen