Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA in Kamer: Stop getreuzel leefbaarheidsfonds Awacs

Geplaatst opdinsdag 4 februari 2020 - 21:54

Het CDA in de Tweede Kamer vindt het hoog tijd dat er werk wordt gemaakt van een leefbaarheidsfonds voor de omwonenden van vliegbasis Geilenkirchen.

Kamerleden Martijn van Helvert (Sittard) en Mustafa Amhaouch (Panningen) wijzen op toezeggingen uit 2015 om daarover serieus in gesprek te gaan met de provincie en gemeenten bij de thuisbasis van de Awacs-vliegtuigen.

Eis
Ze willen daarom weten wat er tot nu toe is gebeurd om te komen tot zo’n fonds “naar het voorbeeld van het leefbaarheidsfonds rondom Schiphol.” Half januari eisten de gemeenten Beekdaelen en Brunssum van staatssecretaris Barbara Visser van defensie een leefbaarheidsfonds van 200 miljoen euro. Dat gebeurde tijdens een werkbezoek van de bewindsvrouw.

Lees ook: Geen stille motoren èn geld tegen geluidsoverlast Awacs

Schadevergoeding
De twee gemeenten willen dat omwonenden uit dat fonds een schadevergoeding krijgen, dat woningen worden geïsoleerd en dat onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van het vliegtuiglawaai voor de gezondheid. Maar de staatssecretaris deed geen enkele toezegging. Vandaar dat Van Helvert en Amhaouch de staatssecretaris nu in schriftelijke vragen om opheldering vragen.

Stille motoren
De twee dringen er ook op aan dat het kabinet gaat onderzoeken of de Awacs-vliegtuigen stillere motoren kunnen krijgen en binnen welke termijn. Verder vragen zij of het haalbaar is om zoveel mogelijk te vliegen op momenten dat de overlast zo beperkt mogelijk is.

Ze willen ook een stand van zaken van de huidige geluidsoverlast en of die is verminderd of niet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen