Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA in Kamer: Stop getreuzel leefbaarheidsfonds Awacs

Geplaatst opdinsdag 4 februari 2020 - 21:54

Het CDA in de Tweede Kamer vindt het hoog tijd dat er werk wordt gemaakt van een leefbaarheidsfonds voor de omwonenden van vliegbasis Geilenkirchen.

Kamerleden Martijn van Helvert (Sittard) en Mustafa Amhaouch (Panningen) wijzen op toezeggingen uit 2015 om daarover serieus in gesprek te gaan met de provincie en gemeenten bij de thuisbasis van de Awacs-vliegtuigen.

Eis
Ze willen daarom weten wat er tot nu toe is gebeurd om te komen tot zo’n fonds “naar het voorbeeld van het leefbaarheidsfonds rondom Schiphol.” Half januari eisten de gemeenten Beekdaelen en Brunssum van staatssecretaris Barbara Visser van defensie een leefbaarheidsfonds van 200 miljoen euro. Dat gebeurde tijdens een werkbezoek van de bewindsvrouw.

Lees ook: Geen stille motoren èn geld tegen geluidsoverlast Awacs

Schadevergoeding
De twee gemeenten willen dat omwonenden uit dat fonds een schadevergoeding krijgen, dat woningen worden geïsoleerd en dat onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van het vliegtuiglawaai voor de gezondheid. Maar de staatssecretaris deed geen enkele toezegging. Vandaar dat Van Helvert en Amhaouch de staatssecretaris nu in schriftelijke vragen om opheldering vragen.

Stille motoren
De twee dringen er ook op aan dat het kabinet gaat onderzoeken of de Awacs-vliegtuigen stillere motoren kunnen krijgen en binnen welke termijn. Verder vragen zij of het haalbaar is om zoveel mogelijk te vliegen op momenten dat de overlast zo beperkt mogelijk is.

Ze willen ook een stand van zaken van de huidige geluidsoverlast en of die is verminderd of niet.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV