Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA geërgerd over uitblijven fonds mijnwaterschade

Geplaatst opvrijdag 19 maart 2021 - 20:55

Het CDA in het Limburgs Parlement is niet te spreken over het uitblijven van een fonds voor gedupeerden van mijnwaterschade.

Volgens de partij duurt de oprichting van dat fonds veel te lang en zitten de bewoners van een door mijnwater aangetaste woning onnodig lang in onzekerheid.

Reactie op uitspraak Raad van State
In schriftelijke vragen aan het provinciebestuur wijst fractievoorzitter Mariska Werry erop dat het fonds al in juli vorig jaar van start had moeten gaan. Het fonds werd ingesteld door voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Het was een reactie op een uitspraak van de Raad van State van half april 2020.

Lees ook: Landelijk loket voor mijnschade in juli van start

Beweging
Die bepaalde dat de aansprakelijkheid voor mijnwaterschade die meer dan dertig jaar na de sluiting van de mijnen is geconstateerd, niet is verjaard. Zoals het ministerie tot dan beweerde en ook beleid was. In plaats daarvan wordt die schade gekoppeld aan de gebeurtenis die de schade heeft veroorzaakt. En de mogelijke relatie met de vroegere mijnbouw. Maar het fonds werkt dus nog steeds niet. Daarom wil het CDA dat het provinciebestuur in beweging komt.

Vragen
'Bent u bereid om actie te ondernemen richting het Rijk om ervoor te zorgen dat het Verjaringsfonds er zo snel mogelijk komt en Provinciale Staten hierover te informeren?', zo luidt één de vragen van CDA-fractievoorzitter Werry.

Ze wil ook weten of en zo ja hoe vaak het provinciebestuur het afgelopen jaar contact heeft gehad met het ministerie over het fonds. Of het weet wanneer het fonds daadwerkelijk in werking treedt en hoe het betrokkenen op de hoogte heeft gehouden van de stand van zaken.

Lees ook: Oordeel Raad van State: Mijnschade niet verjaard

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen