Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA en D66 bezorgd over energie-aanpak Zuid-Limburg

Geplaatst opdonderdag 6 februari 2020 - 20:02

CDA en D66 in het Limburgs Parlement hebben grote zorgen over de voortgang van de overstap naar duurzame energie in de zestien Zuid-Limburgse gemeenten.

De gemeenten hebben namelijk nog geen concrete doelstelling geformuleerd over hoeveel groene energie zij in 2030 willen opwekken.

Heldere ambitie
In schriftelijke vragen pleiten ze ervoor om op korte termijn wel 'een heldere ambitie' te formuleren. Daarbij denken zij aan minimaal 1,2 terawatt-uur duurzame energie. Dat is evenveel als de vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg samen hebben afgesproken. Via onder meer windmolens en zonnepanelen moet dat worden gerealiseerd.

Regionale Energiestrategie
Landelijk moet er in dertig regio’s een zogeheten Regionale Energiestrategie (RES) worden opgesteld. In Limburg dient er een RES komen voor Zuid-Limburg en eentje voor Noord- en Midden-Limburg. Op 1 juni moeten die in concept klaar zijn, maar CDA en D66 vragen zich ernstig af of dat in Zuid-Limburg nog haalbaar is. Tegelijk noemen ze uitstel 'onacceptabel'.

Verantwoordelijkheid
Daarom dringen de twee fracties er bij het provinciebestuur op aan om de betrokken bestuurders in de zestien Zuid-Limburgse gemeenten op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Ook zijn ze voorstander van een extra bijeenkomst over de RES-Zuid, indien mogelijk samen met gemeenteraadsleden en bestuursleden van het Waterschap.

Analyses
Tijdens een ambtelijke presentatie vorige week werd tegengesproken dat de concept-RES-Zuid niet op tijd klaar zou zijn. De boodschap was toen dat over de precieze mogelijkheden op dit moment alleen nog geen zinnig woord te zeggen is, omdat er eerst een aantal analyses klaar moet zijn. Die worden apart gemaakt voor de Westelijke Mijnstreek, de regio Maastricht en Heuvelland en Parkstad.

Op 1 maart 2021 moeten de RES'en definitief worden vastgesteld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen