Overslaan en naar de inhoud gaan

'CDA is belangrijke oorzaak integriteitskwesties Limburg'

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 20:18

Naast de geografische ligging van Limburg is de jarenlange dominante positie van het CDA een belangrijke oorzaak van de vriendschappelijke bestuurscultuur in Limburg.

Dat zegt onderzoeksjournalist Joep Dohmen in gesprek met L1. "Het CDA is verweven tot in de haarvaten van deze provincie."

Affaire Vrehen
Dohmen deed onderzoek naar de stichting IKL, waar oud-CDA'er Herman Vrehen directeur was. Het subsidieschandaal dat hierdoor aan het licht kwam, leidde uiteindelijk tot de bestuurscrisis in de provincie. Volgens Dohmen staat de casus rondom IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) niet op zichzelf.

Lees ook: Herman Vrehen zegt lidmaatschap van het CDA op

"IKL is een voorbeeld van wat een dieperliggend probleem is in de bestuurscultuur van Limburg. Er wordt veel beslist op een niveau dat niet publiek toegankelijk is, maar via een netwerk van voormalig CDA-partijgenoten."

Privébedrijf in partijprogramma CDA
Als voorbeeld noemt hij een opdracht die de Provincie Limburg in 2014 gaf aan een bedrijf van oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen; het bedrijf moest op dat moment nog opgericht worden. Niet veel later wordt in het verkiezingsprogramma van het CDA Limburg, onder verantwoordelijkheid van oud-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus (beiden CDA), het desbetreffende bedrijf van Vrehen als onmisbaar genoemd.

"Dit heb ik nog nooit eerder gezien. Het verbaast me werkelijk dat je een privébedrijf van een partijgenoot aanprijst in een verkiezingsprogramma."

Lees ook: 'Vissenkom Limburg werkt foute bestuurscultuur in de hand'

Onvoldoende antenne
Ook benoemt Dohmen het feit dat voormalig gedeputeerde Ger Koopmans gedurende de tijd dat hij gedeputeerde was, vier jaar lang een nevenfunctie had als commissaris van een baggerbedrijf. Dat bedrijf was voor zijn vergunningen afhankelijk van de Provincie Limburg.

"Het is opvallend dat de bestuurders de ernst hiervan niet in zien. Men vindt dat hier wel handig kennelijk. En dat geeft het dieperliggende probleem aan: dat er onvoldoende antenne is voor dat soort dingen."

Lees ook: Bovens: 'Morgen eerst een telefoon en een uitkering regelen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen