Overslaan en naar de inhoud gaan

'CDA is belangrijke oorzaak integriteitskwesties Limburg'

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 20:18

Naast de geografische ligging van Limburg is de jarenlange dominante positie van het CDA een belangrijke oorzaak van de vriendschappelijke bestuurscultuur in Limburg.

Dat zegt onderzoeksjournalist Joep Dohmen in gesprek met L1. "Het CDA is verweven tot in de haarvaten van deze provincie."

Affaire Vrehen
Dohmen deed onderzoek naar de stichting IKL, waar oud-CDA'er Herman Vrehen directeur was. Het subsidieschandaal dat hierdoor aan het licht kwam, leidde uiteindelijk tot de bestuurscrisis in de provincie. Volgens Dohmen staat de casus rondom IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) niet op zichzelf.

Lees ook: Herman Vrehen zegt lidmaatschap van het CDA op

"IKL is een voorbeeld van wat een dieperliggend probleem is in de bestuurscultuur van Limburg. Er wordt veel beslist op een niveau dat niet publiek toegankelijk is, maar via een netwerk van voormalig CDA-partijgenoten."

Privébedrijf in partijprogramma CDA
Als voorbeeld noemt hij een opdracht die de Provincie Limburg in 2014 gaf aan een bedrijf van oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen; het bedrijf moest op dat moment nog opgericht worden. Niet veel later wordt in het verkiezingsprogramma van het CDA Limburg, onder verantwoordelijkheid van oud-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus (beiden CDA), het desbetreffende bedrijf van Vrehen als onmisbaar genoemd.

"Dit heb ik nog nooit eerder gezien. Het verbaast me werkelijk dat je een privébedrijf van een partijgenoot aanprijst in een verkiezingsprogramma."

Lees ook: 'Vissenkom Limburg werkt foute bestuurscultuur in de hand'

Onvoldoende antenne
Ook benoemt Dohmen het feit dat voormalig gedeputeerde Ger Koopmans gedurende de tijd dat hij gedeputeerde was, vier jaar lang een nevenfunctie had als commissaris van een baggerbedrijf. Dat bedrijf was voor zijn vergunningen afhankelijk van de Provincie Limburg.

"Het is opvallend dat de bestuurders de ernst hiervan niet in zien. Men vindt dat hier wel handig kennelijk. En dat geeft het dieperliggende probleem aan: dat er onvoldoende antenne is voor dat soort dingen."

Lees ook: Bovens: 'Morgen eerst een telefoon en een uitkering regelen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen