Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA-afdelingen steunen koers Omtzigt in brief aan fractie

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 22:36

Het CDA heeft met Pieter Omtzigt 'goud in handen', en zou er goed aan doen om zijn ideeën een grotere rol te laten spelen in de partij. Dat staat in een 'brandbrief' die op initiatief van de CDA-afdelingen Heerlen en Maastricht aan de Tweede Kamerfractie is gestuurd.

Zeker achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie CDJA hebben de brief ondertekend. Kabinetsdeelname in Rutte IV vinden ze 'ongeloofwaardig en geen optie'.

Initiatief
De brief lekte uit via nieuws- en opiniesite TPO. De afdelingen Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Dantumadiel, Arnhem, Den Bosch, Steenbergen, Voorst, Beuningen, Soest, Deurne, Moerdijk, Zwartewaterland en Losser hebben mede getekend, en dus het CDJA.

Imago
Het CDA kampt met het imago van 'een vergrijzende bestuurderspartij die vervallen raakt in machtsdenken', schrijven de afdelingen. Ze wijzen erop dat dat ook afstraalt op afdelingen in gemeenten en provincies. Toch vindt het geluid van Omtzigt onder kiezers veel weerklank, staat in de brief. "Zijn verhaal wordt breed gedragen in de maatschappij."

Geen samenwerking met VVD
Tegelijk vinden de ondertekenaars 'Mark Rutte de verpersoonlijking' van de 'neergang van democratische waarden', zoals volgens hen is gebleken uit de toeslagenaffaire. Ze willen niet meer met de VVD'er samenwerken omdat de 'tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl', en de demissionair minister-president die volgens hen niet voorstaat.

Ideeën van Omtzigt
De briefschrijvers vinden dat de ideeën van Omtzigt over de relatie tussen de overheid en de burger opgenomen moeten worden in het gedachtegoed van de partij. Die kunnen het CDA 'weer doen uitgroeien tot een brede volkspartij. We hebben goud in handen'.

In de brief spreken de afdelingen ook steun uit voor Omtzigt die ziek thuis zit. Ze prijzen zijn werk in de Kamer en uiten kritiek op het functioneren van de rest van de partij. "Regeren is voor het CDA haast een tweede natuur geworden, maar het mag niet ten koste gaan van ons eigen verhaal", aldus de ondertekenaars. "We dienen er voor te waken niet verder gemarginaliseerd te worden. Wij willen met focus op ons verhaal, de partij weer aansprekend en inhoudelijk aantrekkelijk maken."

Middernacht van donderdag op vrijdag gaat de brief 'op de post', zeggen de initiatiefnemers. Ze hopen dat ook andere afdelingen zich willen aansluiten. Het landelijke CDA-bestuur wil pas op de brief reageren als de partij hem heeft ontvangen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen