Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Zuid-Limburg zwaarst getroffen tijdens eerste golf

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 6:57

In Zuid-Limburg overleden tijdens de eerste coronagolf per 100.000 inwoners 133 provinciegenoten aan de gevolgen van het Covid19-virus.

Dat is relatief gezien het hoogste aantal van Nederland, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag becijferd. Voor Noord-Limburg ligt dat getal lager: 105 aan corona gerelateerde sterfgevallen per 100.000 inwoners.

Periode
Het gaat om de periode van 2 maart tot en met 28 juni. Het CBS baseert de getallen op de informatie over de doodsoorzaak van provinciegenoten. Die gegevens ontvangt het CBS van de Nederlandse gemeenten, nadat artsen de - vermoedelijke - doodsoorzaak hebben vastgesteld.

862 provinciegenoten overleden
In heel Limburg zijn sinds het begin van de coronacrisis in totaal 862 provinciegenoten overleden aan het virus. In totaal zijn er in Limburg 1759 Limburgers die in het ziekenhuis opgenomen zijn of zijn geweest met Covid-19. Dat bleek dinsdag uit de wekelijkse update van de twee Limburgse GGD'en en het RIVM.

Lees ook: Aantal coronagevallen nu minder dan 2000

Verpleeghuizen
In totaal zijn in de periode van 2 maart tot en met 28 juni 1342 provinciegenoten overleden, weet het CBS. Daarvan overleden er dus 862 aan de gevolgen van het coronavirus. 63 procent van de coronadoden in Limburg overleed in verpleeghuizen of andere instellingen voor langdurige zorg.

Sterftecijfers verwerkt
In oktober wist het CBS al te melden dat de eerste golf meer dan 10.000 coronadoden had geëist. Toen kon men nog niet exact duiden in welke GGD-regio's deze sterfgevallen waren. Dat lukt nu wel, omdat 98 procent van de sterftecijfers uit het voorjaar inmiddels is verwerkt in de systemen van het statistiekbureau.

Lees ook: CBS: ruim 10.000 coronadoden tijdens eerste golf

Zwaarst getroffen
Limburg en Noord-Brabant zijn het zwaarst getroffen tijdens de eerste golf van de coronapandemie. In de Midden-Brabantse GGD-regio Hart voor Brabant overleden per 100.000 inwoners 132 Brabanders aan de gevolgen van het virus. Voor de regio Brabant-Zuidoost, die grenst aan Limburg, komt het coronasterftegetal uit op 94 van de 100.000 inwoners.

Totaal in Nederland
In totaal zijn tijdens de eerste golf 10.122 Nederlanders aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Dit komt neer op 58,1 doden per 100.000 Nederlanders. In Brabant en Limburg overleden ruim acht keer zoveel mensen aan de gevolgen van corona dan in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Van alle mensen die tijdens de eerste golf in Nederland zijn overleden, stierf een zesde aan het coronavirus. In de GGD-regio Hart voor Brabant was dat een derde, bijna twee keer zoveel. In de GGD-regio’s Zuid-Limburg, Brabant-Zuidoost en Limburg-Noord stierf een kwart van alle overledenen aan het virus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen