Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Zuid-Limburg zwaarst getroffen tijdens eerste golf

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 6:57

In Zuid-Limburg overleden tijdens de eerste coronagolf per 100.000 inwoners 133 provinciegenoten aan de gevolgen van het Covid19-virus.

Dat is relatief gezien het hoogste aantal van Nederland, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag becijferd. Voor Noord-Limburg ligt dat getal lager: 105 aan corona gerelateerde sterfgevallen per 100.000 inwoners.

Periode
Het gaat om de periode van 2 maart tot en met 28 juni. Het CBS baseert de getallen op de informatie over de doodsoorzaak van provinciegenoten. Die gegevens ontvangt het CBS van de Nederlandse gemeenten, nadat artsen de - vermoedelijke - doodsoorzaak hebben vastgesteld.

862 provinciegenoten overleden
In heel Limburg zijn sinds het begin van de coronacrisis in totaal 862 provinciegenoten overleden aan het virus. In totaal zijn er in Limburg 1759 Limburgers die in het ziekenhuis opgenomen zijn of zijn geweest met Covid-19. Dat bleek dinsdag uit de wekelijkse update van de twee Limburgse GGD'en en het RIVM.

Lees ook: Aantal coronagevallen nu minder dan 2000

Verpleeghuizen
In totaal zijn in de periode van 2 maart tot en met 28 juni 1342 provinciegenoten overleden, weet het CBS. Daarvan overleden er dus 862 aan de gevolgen van het coronavirus. 63 procent van de coronadoden in Limburg overleed in verpleeghuizen of andere instellingen voor langdurige zorg.

Sterftecijfers verwerkt
In oktober wist het CBS al te melden dat de eerste golf meer dan 10.000 coronadoden had geëist. Toen kon men nog niet exact duiden in welke GGD-regio's deze sterfgevallen waren. Dat lukt nu wel, omdat 98 procent van de sterftecijfers uit het voorjaar inmiddels is verwerkt in de systemen van het statistiekbureau.

Lees ook: CBS: ruim 10.000 coronadoden tijdens eerste golf

Zwaarst getroffen
Limburg en Noord-Brabant zijn het zwaarst getroffen tijdens de eerste golf van de coronapandemie. In de Midden-Brabantse GGD-regio Hart voor Brabant overleden per 100.000 inwoners 132 Brabanders aan de gevolgen van het virus. Voor de regio Brabant-Zuidoost, die grenst aan Limburg, komt het coronasterftegetal uit op 94 van de 100.000 inwoners.

Totaal in Nederland
In totaal zijn tijdens de eerste golf 10.122 Nederlanders aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Dit komt neer op 58,1 doden per 100.000 Nederlanders. In Brabant en Limburg overleden ruim acht keer zoveel mensen aan de gevolgen van corona dan in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Van alle mensen die tijdens de eerste golf in Nederland zijn overleden, stierf een zesde aan het coronavirus. In de GGD-regio Hart voor Brabant was dat een derde, bijna twee keer zoveel. In de GGD-regio’s Zuid-Limburg, Brabant-Zuidoost en Limburg-Noord stierf een kwart van alle overledenen aan het virus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen