Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: tot twee keer meer coronadoden dan RIVM meldt

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 7:08

Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus ligt vijftig tot honderd procent hoger dan de officiële cijfers van het RIVM.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat woensdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gepubliceerd. Het CBS onderzocht met een nieuwe methode de zogeheten oversterfte.

Limburg: tot wel 1434 coronadoden
In Limburg zijn tot dinsdag 717 coronadoden gerapporteerd. Volgens het rekenmodel van de CBS zit het daadwerkelijke sterftecijfer in onze provincie daarmee tussen de 1075 en 1434. Vooral in de eerste fase van de corona-uitbraak zijn er waarschijnlijk relatief veel mensen overleden aan corona zonder dat de sterfgevallen als zodanig in de statistieken terechtkwamen. Dat heeft ermee te maken dat er in het begin nog niet zo veel werd getest.

Lees ook: Een dode en 16 nieuwe besmettingen door coronavirus

Oversterfte
Van oversterfte is sprake als er meer mensen overlijden dan gemiddeld in een bepaalde tijd. In de eerste elf weken van de pandemie, van 9 maart tot en met 24 mei, zijn volgens die methode in ons land 10.164 mensen overleden aan het longvirus. Wel moet rekening gehouden worden met onzekerheid, aldus het CBS. Hierdoor kan het aantal overledenen hoger of lager zijn en variëren tussen de 8593 en 11.691. Dat betekent dat naast elke 10 geregistreerde doden als gevolg van corona er tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.

Het is al langer bekend dat er meer mensen zijn overleden aan corona dan officieel geregistreerd is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen