Overslaan en naar de inhoud gaan

'CBS ontving jarenlang klantendata van T-Mobile klanten'

Geplaatst opdonderdag 11 maart 2021 - 9:57

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), met een kantoor in Heerlen, zou van telecomprovider T-Mobile jarenlang toegang hebben gekregen tot privacygevoelige informatie van hun klanten.

Dit blijkt uit een onderzoek van NRC. Naar aanleiding van de publicatie in de krant gaat Het Agentschap Telecom en de Autoriteit Persoonsgegevens de zaak onderzoeken.

Algoritme
Volgens het NRC gaat het om een lucratief algoritme 'dat met overheidsgeld zou worden ontwikkeld'. Ook zou T-Mobile het algoritme mogen gebruiken. De samenwerking duurde tot april vorig jaar.

Anoniem
'Medewerkers van het CBS hadden bij T-Mobile jarenlang toegang tot niet-anonieme, oftewel herleidbare locatiegegevens van T-Mobile-klanten', schrijft de krant. Het CBS en T-Mobile zouden hiermee gepoogd hebben een algoritme te ontwikkelen dat op basis van de locatiedata van één mobiele provider het mobiliteits- en verblijfsgedrag van Nederlanders zou kunnen meten. T-Mobile-klanten werden volgens het NRC hierover niet geïnformeerd.

De krant heeft na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur documenten kunnen lezen waaruit zou blijken dat het gaat om gevoelige datagegevens die vanaf begin 2018 werd gedeeld met het CBS. Voor gemeenten en provincies zou dit gewilde informatie zijn.

Begin 2018
T-Mobile is volgens de krant de tweede mobiele provider van Nederland en telde begin vorig jaar 5,6 miljoen mobiele klanten.

Tijmen Wisman, expert gegevensbeschermingsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, laat aan de krant weten dat hij denkt dat de samenwerking tussen het CBS en T-Mobile de telecomprovider op een "flinke boete" kan komen te staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen