Overslaan en naar de inhoud gaan

'CBS ontving jarenlang klantendata van T-Mobile klanten'

Geplaatst opdonderdag 11 maart 2021 - 9:57

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), met een kantoor in Heerlen, zou van telecomprovider T-Mobile jarenlang toegang hebben gekregen tot privacygevoelige informatie van hun klanten.

Dit blijkt uit een onderzoek van NRC. Naar aanleiding van de publicatie in de krant gaat Het Agentschap Telecom en de Autoriteit Persoonsgegevens de zaak onderzoeken.

Algoritme
Volgens het NRC gaat het om een lucratief algoritme 'dat met overheidsgeld zou worden ontwikkeld'. Ook zou T-Mobile het algoritme mogen gebruiken. De samenwerking duurde tot april vorig jaar.

Anoniem
'Medewerkers van het CBS hadden bij T-Mobile jarenlang toegang tot niet-anonieme, oftewel herleidbare locatiegegevens van T-Mobile-klanten', schrijft de krant. Het CBS en T-Mobile zouden hiermee gepoogd hebben een algoritme te ontwikkelen dat op basis van de locatiedata van één mobiele provider het mobiliteits- en verblijfsgedrag van Nederlanders zou kunnen meten. T-Mobile-klanten werden volgens het NRC hierover niet geïnformeerd.

De krant heeft na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur documenten kunnen lezen waaruit zou blijken dat het gaat om gevoelige datagegevens die vanaf begin 2018 werd gedeeld met het CBS. Voor gemeenten en provincies zou dit gewilde informatie zijn.

Begin 2018
T-Mobile is volgens de krant de tweede mobiele provider van Nederland en telde begin vorig jaar 5,6 miljoen mobiele klanten.

Tijmen Wisman, expert gegevensbeschermingsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, laat aan de krant weten dat hij denkt dat de samenwerking tussen het CBS en T-Mobile de telecomprovider op een "flinke boete" kan komen te staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen