Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Maastricht krimpt terwijl Peel en Maas juist in trek is

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 14:16

Van alle Limburgse gemeenten is het aantal inwoners in Maastricht de eerste helft van dit jaar het sterkst gedaald. Eind juni waren er bijna 800 Maastrichtenaren minder dan begin januari.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Krimp
Begin dit jaar had de provinciehoofdstad 120.227 inwoners. In juni lag dat aantal op 119.447. Dat komt dus neer op een krimp van 780 personen. Dat is het netto resultaat van nieuwgeborenen versus sterfgevallen, en verhuizingen. Opvallend is dat er de afgelopen zes maanden veel meer Maastrichtenaren naar het buitenland vertrokken, dan dat er buitenlandse mensen in Maastricht kwamen wonen. Ook verhuizingen binnen Nederland lieten dat beeld zien.

Corona
Daarmee is Maastricht vergelijkbaar met veel andere studentensteden. Vanwege de coronacrisis kozen er blijkbaar veel studenten voor om thuis te blijven wonen, en niet op kamers te gaan. Voor buitenlandse studenten was de drempel om in Maastricht te komen wonen nog groter, vanwege alle reisbeperkingen.

Ook elders in Zuid-Limburg kromp de bevolking. Alleen in Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Beekdaelen en Voerendaal was nog sprake van enige groei.

Groei in Noord-Limburg
Als we verder inzoomen op de provincie valt op dat in Peel en Maas, Horst aan de Maas, Roermond en Venray het aantal inwoners juist steeg. Peel en Maas noteerde de grootste groei. De gemeente kon rekenen op bijna 340 extra inwoners, een forse plus ten opzichte van Maastricht. Horst aan de Maas (306), Roermond (238) en Venray (200) volgen. Die groei heeft te maken met het feit dat vooral Noord-Limburg erg in trek is bij internationale werknemers.

Landelijk
De landelijke cijfers laten zien dat Nederland van januari tot en met juni meer dan 30.000 inwoners erbij heeft gekregen. Vorig jaar waren dat er in diezelfde periode ongeveer 18.000.

Het afgelopen halfjaar werden er meer baby's geboren dan dat er mensen overleden. Ook kwamen meer immigranten bij dan dat er mensen verhuisdozen inpakten en naar elders vertrokken, stellen de onderzoekers van het CBS. Daarnaast speelt de coronapandemie natuurlijk ook een grote rol. "In 2020 daalde het aantal emigranten na het invoeren van de coronamaatregelen in maart. In de maanden daarvoor was het aantal emigranten hoger dan in voorgaande jaren", aldus het CBS.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen