Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Limburg kent grote economische krimp door corona

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 6:55

De economie in Limburg is in 2020 met 4 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) die LocalFocus op een rijtje zette.

Grootste krimp ooit
Alleen de provincies Noord-Holland en Groningen werden harder geraakt door de coronacrisis, met een krimp van 7 en 5 procent. In heel Nederland kromp de economie met 3,8 procent, becijferde het statistiekbureau al eerder. Dat is de grootste krimp die het CBS ooit gemeten heeft.

Coronamaatregelen
Echter komt dit niet als een verrassing. De krimp wordt vooral veroorzaakt door de impact van de coronamaatregelen op de horeca, reisbemiddeling en de cultuursector. Vooral in Noord- en Zuid-Limburg kwam de economische klap hard aan. Hier kromp de economie met 4 procent. In Midden-Limburg lag dat percentage op 3 procent.

Flevoland positieve uitschieter
Noord-Holland had last van de grote afname van vliegverkeer op Schiphol en van minder toerisme. De afname in Groningen was vooral te wijten aan de verminderde gaswinning en dus minder coronagerelateerd. In de meeste provincies lag de krimp rond de 3 procent. Flevoland was met een krimp van circa 2 procent een positieve uitschieter. Met name goed presterende leasebedrijven hadden daar effect op, maar ook hebben zwaar getroffen sectoren als horeca en toerisme in Flevoland een kleiner aandeel in de economie van de jongste provincie van Nederland.

Haarlemmermeer hard getroffen
Op regioniveau werd Haarlemmermeer, waar Schiphol in ligt, hard getroffen met een krimp van zo'n 18 procent. Ook Amsterdam, waar veel toerisme wegviel, deed het met een krimp van ongeveer 7 procent slecht. De regio rond Delfzijl kromp maar met 1 procent en presteerde daarmee het minst slecht van heel Nederland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen