Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Limburg kent grote economische krimp door corona

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 6:55

De economie in Limburg is in 2020 met 4 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) die LocalFocus op een rijtje zette.

Grootste krimp ooit
Alleen de provincies Noord-Holland en Groningen werden harder geraakt door de coronacrisis, met een krimp van 7 en 5 procent. In heel Nederland kromp de economie met 3,8 procent, becijferde het statistiekbureau al eerder. Dat is de grootste krimp die het CBS ooit gemeten heeft.

Coronamaatregelen
Echter komt dit niet als een verrassing. De krimp wordt vooral veroorzaakt door de impact van de coronamaatregelen op de horeca, reisbemiddeling en de cultuursector. Vooral in Noord- en Zuid-Limburg kwam de economische klap hard aan. Hier kromp de economie met 4 procent. In Midden-Limburg lag dat percentage op 3 procent.

Flevoland positieve uitschieter
Noord-Holland had last van de grote afname van vliegverkeer op Schiphol en van minder toerisme. De afname in Groningen was vooral te wijten aan de verminderde gaswinning en dus minder coronagerelateerd. In de meeste provincies lag de krimp rond de 3 procent. Flevoland was met een krimp van circa 2 procent een positieve uitschieter. Met name goed presterende leasebedrijven hadden daar effect op, maar ook hebben zwaar getroffen sectoren als horeca en toerisme in Flevoland een kleiner aandeel in de economie van de jongste provincie van Nederland.

Haarlemmermeer hard getroffen
Op regioniveau werd Haarlemmermeer, waar Schiphol in ligt, hard getroffen met een krimp van zo'n 18 procent. Ook Amsterdam, waar veel toerisme wegviel, deed het met een krimp van ongeveer 7 procent slecht. De regio rond Delfzijl kromp maar met 1 procent en presteerde daarmee het minst slecht van heel Nederland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen