Horecazaken in Limburg maken vanwege de coronacrisis massaal gebruik van de financiële overheidssteun.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die LocalFocus op een rijtje heeft gezet.
Boven landelijk gemiddelde
In Limburg heeft bijna 77 procent van alle horecazaken coronasteun ontvangen. De ondernemers kregen tussen de start van de crisis en begin oktober een of meer tegemoetkomingen, stelt het CBS.
Dat is volgens onderzoekers van het CBS ook terug te zien in de gemeentecijfers. Roermond spant hierin de kroon. Daar krijgen 245 van de 295 horecavestigingen een financiële tegemoetkoming. Venlo komt op de tweede plek, waar 83 procent van de bedrijven hulp van de overheid krijgen. Dat komt erop neer dat 340 van de 415 horecazaken aan de bel hebben getrokken. Nederweert en Stein maken het minst gebruik van de coronasteunmaatregelen.
Landelijk liggen er gemiddeld 73,5 procent van de vestigingen aan het corona-infuus. Daarnaast vraagt zo'n 27 procent van bedrijven buiten de horeca om steun.
Daling
Horecaondernemers moeten een zware klap incasseren tijdens de coronacrisis. Half oktober moesten de deuren van horecazaken opnieuw op slot op last van de overheid. De omzet van de horecabranche daalde als geheel in het tweede kwartaal van dit jaar met zo'n 57 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de cijfers van het CBS.
Voor het einde van de week laat premier Mark Rutte weten of restaurants en cafés voor de kerst weer open mogen.