Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Grote krimp Limburgse economie door corona

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2020 - 5:57

De economie in Limburg is in het tweede kwartaal tussen de 10 en 12 procent gekrompen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Alleen de provincie Noord-Holland is harder geraakt door de coronacrisis, met een krimp van tussen de 12 en 14 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

In het eerste kwartaal viel de schade in Limburg nog mee, met een krimp van tussen de 0 en 1 procent. De Nederlandse economie in totaal kromp toen met 0,2 procent. In het tweede kwartaal was de landelijke teruggang 9,3 procent.

Geen verrassing
De forse terugval is geen verrassing. Om het virus te beteugelen ging onder andere de horeca elf weken dicht. Sectoren als toerisme en de evenementbranche zagen de omzet bijna helemaal wegvallen. Ook sectoren als de industrie, landbouw en logistiek kregen klappen.

Horeca dicht
Vooral Zuid-Limburg werd in het tweede kwartaal hard geraakt. Hier kromp de economie tussen de 10 en 12 procent. In het eerste kwartaal kende de regio nog een kleine krimp van 1 tot 2 procent. Vooral de sluiting van cafés en restaurants heeft Zuid-Limburg parten gespeeld. De horeca is een belangrijke bedrijfstak in het zuidelijke deel van de provincie.

Daarnaast viel ook de omzet in de zorg terug. Door de coronacrisis werden veel minder diensten geleverd en werden operaties uitgesteld. Ook de aanwezige industrie voelde de crisis.

Midden-Limburg
De regio’s Midden en Noord-Limburg hadden een economische krimp van tussen de 8 en 10 procent. Midden Limburg kende in het eerste kwartaal nog een kleine groei van 1 tot 2 procent. Die groei sloeg om in een krimp toen de industrie in de regio de omzet fors zag dalen door de coronacrisis.

Overal krimp
Alle regio’s in Nederland zagen in het tweede kwartaal de economie krimpen. Het hardste is de regio Haarlemmermeer geraakt. De regio is vooral afhankelijk van de luchtvaart. Omdat er nauwelijks nog vliegverkeer op Schiphol was, ging de economie hier met zo'n 28 procent onderuit. De regio’s Almere en Delfzijl lieten de kleinste krimp zien, van minder dan 6 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen