Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Grote krimp Limburgse economie door corona

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2020 - 5:57

De economie in Limburg is in het tweede kwartaal tussen de 10 en 12 procent gekrompen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Alleen de provincie Noord-Holland is harder geraakt door de coronacrisis, met een krimp van tussen de 12 en 14 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

In het eerste kwartaal viel de schade in Limburg nog mee, met een krimp van tussen de 0 en 1 procent. De Nederlandse economie in totaal kromp toen met 0,2 procent. In het tweede kwartaal was de landelijke teruggang 9,3 procent.

Geen verrassing
De forse terugval is geen verrassing. Om het virus te beteugelen ging onder andere de horeca elf weken dicht. Sectoren als toerisme en de evenementbranche zagen de omzet bijna helemaal wegvallen. Ook sectoren als de industrie, landbouw en logistiek kregen klappen.

Horeca dicht
Vooral Zuid-Limburg werd in het tweede kwartaal hard geraakt. Hier kromp de economie tussen de 10 en 12 procent. In het eerste kwartaal kende de regio nog een kleine krimp van 1 tot 2 procent. Vooral de sluiting van cafés en restaurants heeft Zuid-Limburg parten gespeeld. De horeca is een belangrijke bedrijfstak in het zuidelijke deel van de provincie.

Daarnaast viel ook de omzet in de zorg terug. Door de coronacrisis werden veel minder diensten geleverd en werden operaties uitgesteld. Ook de aanwezige industrie voelde de crisis.

Midden-Limburg
De regio’s Midden en Noord-Limburg hadden een economische krimp van tussen de 8 en 10 procent. Midden Limburg kende in het eerste kwartaal nog een kleine groei van 1 tot 2 procent. Die groei sloeg om in een krimp toen de industrie in de regio de omzet fors zag dalen door de coronacrisis.

Overal krimp
Alle regio’s in Nederland zagen in het tweede kwartaal de economie krimpen. Het hardste is de regio Haarlemmermeer geraakt. De regio is vooral afhankelijk van de luchtvaart. Omdat er nauwelijks nog vliegverkeer op Schiphol was, ging de economie hier met zo'n 28 procent onderuit. De regio’s Almere en Delfzijl lieten de kleinste krimp zien, van minder dan 6 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen