Overslaan en naar de inhoud gaan

Cartoonist (Toos & Henk) kan niet lachen om eigen grappen

Geplaatst opdinsdag 1 november 2016 - 21:01

Paul Kusters, de geestelijk vader van de succesvolle cartoons over Toos & Henk, kan niet lachen om zijn eigen grappen.

Dat bekende hij in het L1-programma AvondGasten.

Drie miljoen
Vanaf deze week is er in het Limburgs Museum in Venlo een tentoonstelling ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de serie. De belevenissen van Toos en Henk worden dagelijks in diverse kranten gepubliceerd en het opmerkelijke echtpaar valt zo bij drie miljoen mensen op de deurmat.

Bij veel lezers toveren ze een glimlach op het gezicht, maar bij de maker zelf eigenlijk nooit. "Ik kan om geen enkele grap van mezelf lachen. Alleen als ik na jaren nog eens een cartoon erbij pak, dan soms wel. Maar dan voelt het ook altijd als een cartoon van iemand anders die je voor het eerst leest."

Boze brieven
Kusters houdt van spitse grappen. Vaak komt de inspiratie pas vlak voor de deadline en naar eigen zeggen is elke prent ongeveer een uurtje werk. Soms vliegt de doorgaans nette striptekenaar uit de bocht. "Afgelopen week kreeg ik nog een aantal lezersbrieven doorgestuurd van diverse hoofdredacties. Die beantwoord ik dan ook en meestal hebben lezers daarna meer begrip voor de spotprent. Excuses? Nee die krijgen de lezers eigenlijk nooit. Het moet ook juist prikkelen, het moet geen poëzieplaatje worden", meent de voormalig winnaar van de Inktspotprijs.

Kusters is altijd blij als er op Facebook veel reacties komen op zijn strip. "Ik kijk wel regelmatig hoeveel 'likes' een prent oplevert. Ik vind het ook altijd leuk als er op sociale media discussies ontstaan.

Pim Fortuyn
Eén van de meest opmerkelijke fans van Paul Kusters was politicus Pim Fortuyn. Hij had regelmatig contact met de striptekenaar. "Een beetje macaber is het feit dat Fortuyn enkele uren voor zijn moord nog een tekening van mij in ontvangst nam."

Inmiddels legt Kusters zich nu ook toe op een andere tak van sport: hij verft tegenwoordig met zijn vingers hele doeken. Zo maakte hij onder meer een portret van zanger Prince. "Ik verf al met olie sinds mijn achtste. Nu gebruik ik het letterlijk als vingerverf: ik duw mijn vingers in de verf en teken dan op het doek."

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Toos en Henk van krant naar museum
Vier Limburgse tekenaars maken kans op cartoonprijs
Toos en Henk vaste gast bij RTL Late Night
Toos en Henk: Veel klachten over pakketbezorging bij buren
De week van Toos en Henk #18
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen