Overslaan en naar de inhoud gaan

Cartoonist (Toos & Henk) kan niet lachen om eigen grappen

Geplaatst opdinsdag 1 november 2016 - 21:01

Paul Kusters, de geestelijk vader van de succesvolle cartoons over Toos & Henk, kan niet lachen om zijn eigen grappen.

Dat bekende hij in het L1-programma AvondGasten.

Drie miljoen
Vanaf deze week is er in het Limburgs Museum in Venlo een tentoonstelling ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de serie. De belevenissen van Toos en Henk worden dagelijks in diverse kranten gepubliceerd en het opmerkelijke echtpaar valt zo bij drie miljoen mensen op de deurmat.

Bij veel lezers toveren ze een glimlach op het gezicht, maar bij de maker zelf eigenlijk nooit. "Ik kan om geen enkele grap van mezelf lachen. Alleen als ik na jaren nog eens een cartoon erbij pak, dan soms wel. Maar dan voelt het ook altijd als een cartoon van iemand anders die je voor het eerst leest."

Boze brieven
Kusters houdt van spitse grappen. Vaak komt de inspiratie pas vlak voor de deadline en naar eigen zeggen is elke prent ongeveer een uurtje werk. Soms vliegt de doorgaans nette striptekenaar uit de bocht. "Afgelopen week kreeg ik nog een aantal lezersbrieven doorgestuurd van diverse hoofdredacties. Die beantwoord ik dan ook en meestal hebben lezers daarna meer begrip voor de spotprent. Excuses? Nee die krijgen de lezers eigenlijk nooit. Het moet ook juist prikkelen, het moet geen poëzieplaatje worden", meent de voormalig winnaar van de Inktspotprijs.

Kusters is altijd blij als er op Facebook veel reacties komen op zijn strip. "Ik kijk wel regelmatig hoeveel 'likes' een prent oplevert. Ik vind het ook altijd leuk als er op sociale media discussies ontstaan.

Pim Fortuyn
Eén van de meest opmerkelijke fans van Paul Kusters was politicus Pim Fortuyn. Hij had regelmatig contact met de striptekenaar. "Een beetje macaber is het feit dat Fortuyn enkele uren voor zijn moord nog een tekening van mij in ontvangst nam."

Inmiddels legt Kusters zich nu ook toe op een andere tak van sport: hij verft tegenwoordig met zijn vingers hele doeken. Zo maakte hij onder meer een portret van zanger Prince. "Ik verf al met olie sinds mijn achtste. Nu gebruik ik het letterlijk als vingerverf: ik duw mijn vingers in de verf en teken dan op het doek."

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Toos en Henk van krant naar museum
Vier Limburgse tekenaars maken kans op cartoonprijs
Toos en Henk vaste gast bij RTL Late Night
Toos en Henk: Veel klachten over pakketbezorging bij buren
De week van Toos en Henk #18
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen