Overslaan en naar de inhoud gaan

Cartoonist doet aangifte wegens bedreiging aan Baudet

Geplaatst opdinsdag 26 maart 2019 - 10:34

Tekenaar Ruben L. Oppenheimer uit Maastricht heeft aangifte gedaan tegen een man, die onder één van zijn cartoons Thierry Baudet met de dood bedreigt.

Dat laat hij dinsdag via Facebook weten.

Debat
"Cartoons zijn een onderdeel van het publieke debat", zegt Oppenheimer. "Dat debat mag, moet stevig gevoerd kunnen worden. Je mag het met mij eens of oneens zijn. Je mag het met de politici die ik op de korrel neem eens of oneens zijn. Liefst middels argumenten, bij gebrek daaraan mag er gescholden worden."

Grenzen
De cartoonist geeft echter aan dat er grenzen zijn aan het uiten van meningen, zeker als deze strafrechtelijk vervolgbaar zijn. "Bij dreigen met fysiek geweld zoals hier, tegen mij of tegen anderen doe ik altijd aangifte."

Chaplin
Op de cartoon speelt Baudet in een bruin uniform met een wereldbol, waarop Nederland het middelpunt is. De afbeelding is een parodie op Charlie Chaplin die met de wereld aan het spelen is, zegt Oppenheimer tegen L1. Het gaat over dromen over een grote wereldmaatschappij.

Pilsje
Oppenheimer zegt dat Baudet, nu hij winst heeft geboekt bij de verkiezingen, kan verwachten dat er veel grappen en cartoons over hem gemaakt gaan worden. "Dat betekent niet dat ik hem dood wil hebben. Sterker nog, ik heb laatst nog een pilsje met hem gedronken."

Dit is de dreigende reactie waarvan de cartoonist aangifte deed
L1

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen