Overslaan en naar de inhoud gaan

Cartoonist doet aangifte wegens bedreiging aan Baudet

Geplaatst opdinsdag 26 maart 2019 - 10:34

Tekenaar Ruben L. Oppenheimer uit Maastricht heeft aangifte gedaan tegen een man, die onder één van zijn cartoons Thierry Baudet met de dood bedreigt.

Dat laat hij dinsdag via Facebook weten.

Debat
"Cartoons zijn een onderdeel van het publieke debat", zegt Oppenheimer. "Dat debat mag, moet stevig gevoerd kunnen worden. Je mag het met mij eens of oneens zijn. Je mag het met de politici die ik op de korrel neem eens of oneens zijn. Liefst middels argumenten, bij gebrek daaraan mag er gescholden worden."

Grenzen
De cartoonist geeft echter aan dat er grenzen zijn aan het uiten van meningen, zeker als deze strafrechtelijk vervolgbaar zijn. "Bij dreigen met fysiek geweld zoals hier, tegen mij of tegen anderen doe ik altijd aangifte."

Chaplin
Op de cartoon speelt Baudet in een bruin uniform met een wereldbol, waarop Nederland het middelpunt is. De afbeelding is een parodie op Charlie Chaplin die met de wereld aan het spelen is, zegt Oppenheimer tegen L1. Het gaat over dromen over een grote wereldmaatschappij.

Pilsje
Oppenheimer zegt dat Baudet, nu hij winst heeft geboekt bij de verkiezingen, kan verwachten dat er veel grappen en cartoons over hem gemaakt gaan worden. "Dat betekent niet dat ik hem dood wil hebben. Sterker nog, ik heb laatst nog een pilsje met hem gedronken."

Dit is de dreigende reactie waarvan de cartoonist aangifte deed
L1

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen