Overslaan en naar de inhoud gaan

Cartoonist doet aangifte wegens bedreiging aan Baudet

Geplaatst opdinsdag 26 maart 2019 - 10:34

Tekenaar Ruben L. Oppenheimer uit Maastricht heeft aangifte gedaan tegen een man, die onder één van zijn cartoons Thierry Baudet met de dood bedreigt.

Dat laat hij dinsdag via Facebook weten.

Debat
"Cartoons zijn een onderdeel van het publieke debat", zegt Oppenheimer. "Dat debat mag, moet stevig gevoerd kunnen worden. Je mag het met mij eens of oneens zijn. Je mag het met de politici die ik op de korrel neem eens of oneens zijn. Liefst middels argumenten, bij gebrek daaraan mag er gescholden worden."

Grenzen
De cartoonist geeft echter aan dat er grenzen zijn aan het uiten van meningen, zeker als deze strafrechtelijk vervolgbaar zijn. "Bij dreigen met fysiek geweld zoals hier, tegen mij of tegen anderen doe ik altijd aangifte."

Chaplin
Op de cartoon speelt Baudet in een bruin uniform met een wereldbol, waarop Nederland het middelpunt is. De afbeelding is een parodie op Charlie Chaplin die met de wereld aan het spelen is, zegt Oppenheimer tegen L1. Het gaat over dromen over een grote wereldmaatschappij.

Pilsje
Oppenheimer zegt dat Baudet, nu hij winst heeft geboekt bij de verkiezingen, kan verwachten dat er veel grappen en cartoons over hem gemaakt gaan worden. "Dat betekent niet dat ik hem dood wil hebben. Sterker nog, ik heb laatst nog een pilsje met hem gedronken."

Dit is de dreigende reactie waarvan de cartoonist aangifte deed
L1

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen