Overslaan en naar de inhoud gaan

Carnavalsexamen voor basisschoolleerlingen gelanceerd

Geplaatst opmaandag 1 februari 2021 - 10:47

Carnavalsvereniging Onger 't Viaduct heeft in Maasbracht en Brachterbeek een examen over het carnaval gelanceerd voor basisschoolscholieren.

De 'toets' is verspreid op de basisscholen als vorm van thuisonderwijs.

Midden-Limburg
Ook andere scholen in Midden-Limburg gaan aan de slag met het examen, zegt initiatiefnemer Martijn Bours. "We hebben contact gehad met de onderwijsbond en in Midden-Limburg wordt het ook al opgepikt."

Herkomst van carnaval
Het doel volgens Bours is om kinderen in deze lastige tijd te vermaken. Daarnaast wil de vereniging scholieren bijscholen over de herkomst van carnaval. "Wat betekent carnaval nu eigenlijk? En waar stammen de dansmarietjes van af? Dat zijn vragen die leerlingen krijgen voorgeschoteld", vertelt Bours.

Het examen is gericht op leerlingen van groepen drie tot en met acht. "Daar is wel even wat tijd in gaan zitten. Het lijkt eenvoudig, maar dat was het niet. We hebben veel research moeten doen", zegt Bours.

Educatieve serie
Onger 't Viaduct bracht eerder al in samenwerking met de gemeente Maasgouw, Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg een driedelige educatieve serie uit over carnaval. "Daar zijn de vragen ook op gebaseerd. Als ze de serie bekijken, komen de scholieren al een heel eind. We willen vooral laten zien hoe leuk samen vieren van carnaval is en dat we ontzettend trots mogen zijn op dit volksfeest", aldus Bours. Naast het examen krijgen de leerlingen een kleurplaat die ze kunnen inkleuren. Daar is een prijs mee te winnen.

Tv
De YouTube-serie 'Waat is Vastelaovend?' is op 11 november 2020 door L1 TV uitgezonden en wordt carnavalsdinsdag om 12:00 uur herhaald.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen