Overslaan en naar de inhoud gaan

Carnavalisten vragen ontheffing aan voor halfvasten-stoet

Geplaatst opdonderdag 10 november 2016 - 10:30

Carnavalisten, die met de halfvasten-stoet meetrekken in Maasmechelen en Kotem, doen opnieuw een poging om ontheffing te krijgen zodat ze met hun carnavalscolonne over de A76/E314 naar België kunnen rijden.

Dat schrijft Ron de Rooy, namens carnavalsverenigingen en politici, in een open brief aan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen.

Omweg
Rijkswaterstaat liet vorig jaar weten dat er absoluut geen carnavalswagens op de snelweg mogen rijden. Dit na uitvoerige gesprekken tussen Rijkswaterstaat, carnavalisten, politie en de gemeenten Stein en Maasmechelen. Als alternatief werd een route via binnenwegen geboden. "Omdat uw ontheffing het afgelopen jaar niet verleend is, hebben de groepen een gevaarlijke omweg van meer dan 40 kilometer (enkele reis) moeten maken", staat in de brief aan Schultz van Haegen.

Lees ook: Carnavalswagens niet over snelweg naar Maasmechelen

Overtocht
De carnavalisten pleiten voor een gezamenlijke overtocht over de snelweg, op zondagochtend om 8:00 uur. Dit aangezien het dan rustig is op de snelweg. Verder hoeft de colonne dan slechts vijf kilometer af te leggen. Uiteraard vindt de oversteek plaats onder begeleiding van verkeersregelaars en Rijkswaterstaat, zo staat in de brief. "Wij willen laten zien dat we willen meedenken aan de veiligste manier om de oversteek naar de Belgische buren te maken."

#A76gate
Twee jaar geleden ontstond onder carnavalisten in Nederlands Limburg commotie, nadat duidelijk werd dat zij van Rijkswaterstaat niet via de snelweg naar halfvastenoptochten mochten gaan. Een rit met de langzame wagens over de snelweg zou te gevaarlijk zijn. Dat terwijl de wagens al diverse jaren via de snelweg naar de optochten in Maasmechelen en Kotem trokken. De carnavalisten en andere betrokkenen spreken op Facebook inmiddels van #A76gate.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mogelijk breder fietspad voor overtocht praalwagens
Carnavalisten gaan verkeer tellen op A76
Van Helvert vraagt hulp minister voor carnavalswagens
Belgische politie begeleidt praalwagens naar halfvasten
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen