Overslaan en naar de inhoud gaan

'Carnaval komt te vroeg, Rieu mag hopen'

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 22:29

Versoepelingen van de coronamaatregelen voor carnaval zijn niet reëel. "Reken er maar niet op", zegt Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team. "Prioriteit ligt bij de scholen."

De voorjaarsvakantie in Limburg loopt van 13 tot 21 februari. Bonten adviseert om rekening te houden met de huidige maatregelen tot het einde van die carnavalsvakantie. "Dan valt het ook niet tegen". Bonten deed zijn uitspraken in het programma AvondGasten Corona in Limburg.

Britse variant
De arts-microbioloog uit Weert adviseerde het kabinet afgelopen week om de huidige lockdown te verlengen. De huiver voor een snellere verspreiding van de Britse variant van het virus heerst ook vandaag nog. "Dat blijven we onderzoeken. Als het meevalt in de verspreiding van die Britse variant kunnen we misschien hier en daar wat versoepelen, wellicht in combinatie met strengere maatregelen op een ander vlak. Daar wordt elke week over gesproken."

Vrijthofconcerten
André Rieu mag wel blijven hopen op zijn Vrijthofconcerten, die vanaf 1 juli gepland staan. Voorwaarde zou zijn dat het kwetsbare deel van de bevolking gevaccineerd is. Sneltesten moeten het risico op besmettingshaarden beperken. "Je zou eraan kunnen denken dat mensen vooraf onderzoeken of ze besmettelijk zijn. Als ze niet besmettelijk zijn, mogen ze binnen. Als ze wel besmettelijk zijn, dan niet."

Kwetsbaarheid
Bonten studeerde Geneeskunde in Maastricht, en kent daardoor ook de kwetsbaarheid van de regio voor corona. "Ik herinner me dat veel mensen in Maastricht tot de risicopopulatie horen voor grotere complicaties bij corona. Het is wel risicovol om die dan bij elkaar te zetten. Daarom is het belangrijk dat we tegen die tijd iedereen gevaccineerd hebben."

Sneltesten
De grote winst voor die sneltesten zit in het ontdekken van besmettelijke coronapatienten die nog geen klachten hebben. Hoewel de RIVM-richtlijn lang anders was, blijkt die asymptomatische groep groot. "Het is mogelijk dat mensen negatief testen, maar toch besmettelijk zijn, en pas drie dagen later klachten krijgen. In die drie dagen kunnen ze veel anderen besmetten. Met een sneltest heb je sneller zicht op die situatie, en win je juist die drie dagen", aldus Bonten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen