Overslaan en naar de inhoud gaan

Carnaval in cijfers: wildplassers en zakkenrollers in Limburg

Geplaatst opdonderdag 28 februari 2019 - 10:43

Terwijl Noord-Brabant tijdens de carnavalsperiode wordt overspoeld met wildplassers en zakkenrollers, blijft het in Limburg een stuk rustiger.

Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van webshop Feestkleding 365. Elf procent van alle zakkenrollerijen in Maastricht gebeurt tijdens carnaval, blijkt uit het onderzoek van de kostuumshop.

Zakkenrollen
Toch is dat een relatief laag percentage vergeleken met de Brabantse carnavalsplaatsen. In Breda vindt bijvoorbeeld 24,1 procent van alle zakkenrollerijen plaats in de carnavalsmaand. In Bergen op Zoom is dat 23,1 procent en in Den Bosch ligt het zakrolpercentage op 22,2 procent.

Bekijk het percentage zakkenrollerijen van de grootste carnavalsgemeenten:

Wildplassen
In een non-carnavalsweek worden er in Nederland gemiddeld 280 boetes uitgeschreven voor wildplassen. Dat aantal ligt tijdens carnaval met gemiddeld 303 boetes in de vijftien grootste carnavalsgemeenten al hoger. Noord-Brabant spant ook qua wildplassen de kroon. In Den Bosch worden 96 boetes uitgedeeld. Het contrast met Maastricht is flink: daar wordt met carnaval volgens het onderzoek gemiddeld dertien boetes uitgeschreven.

Geweld
Nog een significant verschil met Noord-Brabant is het aantal mensen dat tijdens de vastelaovend in aanraking is geweest met geweld. Uit het onderzoek blijkt dat 17,3 procent van de Brabanders wel eens onderdeel of slachtoffer is geweest van geweld. Onder de Limburgers ligt dat met 7,1 procent fors lager. Dat is wel leeftijdsafhankelijk: in de leeftijd van 21 tot 30 jaar ligt dat percentage op 12,7.

Cultuur
Limburgers geven aan dat ze carnaval vooral zien als een groot onderdeel van hun cultureel erfgoed. En dat gaat ook gepaard met de nodige alcohol. Ruim de helft van de respondenten, 53 procent, drinkt gemiddeld meer dan vijftien glazen met carnaval.

Op onderstaande kaart van Optochtenkalender.nl en Localfocus kun je zien waar de komende dagen optochten door te straten trekken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen