Overslaan en naar de inhoud gaan

Carnaval 2021: 'Organiseer niks, maak het spontaan'

Geplaatst opdinsdag 22 september 2020 - 11:12

Carnaval 2020-2021 wordt er eentje zonder grote evenementen, maar met kleine intieme spontane activiteiten. Dat verwacht BCL-voorzitter Jos Hessels.

De topman van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg ziet ook strak georganiseerde zit-evenementen niet gebeuren in het coronatijdperk.

Sjoenkelen
"Je kunt toch niet verwachten dat mensen niet meezingen, niet sjoenkelen en elkaar niet vastpakken tijdens een carnavalszitting", zei Hessels dinsdag op L1 Radio. "Ik denk ook niet dat het verstandig is om in deze tijd mensen in grote aantallen bij elkaar te zetten."

Intiem
Hessels roept de carnavalsverenigingen dan ook op om daar rekening mee te houden. "Van carnaval moet je niet ziek worden maar juist beter. Het is aan de verenigingen, maar ik roep ze vooral op om niks te organiseren. Laat carnaval gewoon spontaan gebeuren: trek een pakje uit de kast en ontmoet een paar mensen op veilige afstand. Net zoals vroeger. Verenigingen moeten niet gaan kijken wat ze volgens de letter van de wet misschien wel mogen, maar moeten kijken naar wat verantwoord is. En misschien kijken we in de toekomst dan wel terug op die leuke, gezellige, kleinschalige en intieme carnaval van 2020-2021."

Lees ook: Coronavirus zet streep door BCL carnavalstreffen

Overleg
De BCL is de koepel van de kleinere carnavalsverenigingen, en de tegenhanger van de Samenwerkende Limburgse Vastelaovesverenigingen waarin vooral deftige stadsverenigingen onderling overleggen. De SLV heeft maandag overleg gehad over carnaval in coronatijd, maar die wil volgens voorzitter Raymond Vlecken nog niet zo ver gaan als collega Hessels.

Glas halfvol
"Voor ons is het glas nog halfvol", zegt hij. "We gaan kijken naar wat er wel nog mogelijk is. Grote evenementen natuurlijk niet, maar we willen wel bijvoorbeeld de wijk in, en proberen carnaval online te vieren." Hij zegt dat de SLV-verenigingen 'creatief moeten omgaan' met de beperkingen. "We moeten er rekening mee houden dat als we iets organiseren, er anderhalve meter afstand moet zijn en blijven, en dat er niet gezongen mag worden."

Over de grens
Ook in Noord-Brabant wordt carnaval volgend jaar niet op de gebruikelijke manier gevierd. De voorzitters van de drie Brabantse veiligheidsregio's hebben dat maandag gezegd in een open brief aan de inwoners. Ze roepen carnavalsverenigingen op om alternatieve plannen te bedenken. In de aanpalende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt het seizoen '20/'21 nagenoeg carnavalloos.

Lees ook: Duitse buren slaan carnaval een jaartje over

L1mburg Centraal besteedde dinsdag uitgebreid aandacht aan carnaval in coronatijd.

Video: L1

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen